Angrepet mot Charlie Hebdo

Vold og drap som reaksjon på ytringer er dessverre ikke noe sjeldent fenomen om man ser utenfor Europa. Det som skaket oss og satte frykten…

10857778_382462255268645_5627683450408201579_n

Vold og drap som reaksjon på ytringer er dessverre ikke noe sjeldent fenomen om man ser utenfor Europa. Det som skaket oss og satte frykten i oss i går, var ikke bare brutaliteten og antall drepte, men kanskje at det rykket så nærme, midt inne i Europa, i Frankrike. I Norge hadde vi akkurat avsluttet et års feiring av grunnloven der vi har hyllet § 100: «Ytringsfridom skal det vere». I 2015 våkner vi til nyhetene fra Paris.

Det er å håpe at man i Frankrike, Norge og andre europeiske land vil hedre minnet til de drepte medarbeiderne i Charlie Hebdo ved å insistere på full ytringsfrihet og at ytringer skal møtes av ytringer, ikke av vold. Vi må ikke bare praktisere ytringsfriheten, men fortsette arbeidet med å skape forståelse for hvorfor det er en så viktig verdi i et samfunn.

Den 8. januar går flere enn 7. januar på jobb i avis-, magasin- eller forlagsredaksjoner med en ny frykt i seg. En frykt som i helt ulike retninger vil prege det de skriver, tegner og publiserer. Noen vil legge større bånd på seg enn tidligere, andre vil ta opp kampen for ytringsfrihet og ytringsmangfold. I en slik situasjon er det viktig å ikke fordømme de som av frykt legger bånd på seg, men slå en tett ring rundt de som løfter pennen.

 

Sigmund Løvåsen