Hva bør norske e-bøker koste?

Hva skal en nyutgitt norsk e-roman koste når forlagene kommer i gang med salget? I bunn og grunn må e-boken koste omtrent det samme som…

Hva skal en nyutgitt norsk e-roman koste når forlagene kommer i gang med salget? I bunn og grunn må e-boken koste omtrent det samme som papirboken, eller litt i underkant, antyder forleggerne (se: http://hurl.no/BK9). På bloggen til Gyldendal kan du se endel regnestykker og resonnementer: http://hurl.no/Fg1. Deler av debatten tar utgangspunkt i prisen på amerikanske e-bøker. På Amazon.com får du kjøpt mange e-bøker til godt under hundrelappen. På Dagbladet.no kan du lese Jan Omdahls tilsvar til Gyldendals Bjarne Buset: http://hurl.no/Fi5: Omdahl henviser til Busets innlegg i Dagens Næringsliv og på Gyldendals ebok-blogg (og her på hjemmesiden vår) der han hevder at det er en «hardnakket myte» at amerikanske e-bøker er billige. 

Omdahl skriver:

HER ER DET FRISTENDE å si at Buset gir seg fiksjonssjangeren i vold. Ved å sortere Amazons ebok-katalog fra dyrest til billigst, har han funnet en Kindle-bok til 6433 dollar, og mer enn 5000 ebøker til over 150 dollar. Helt marginalt i en katalog på mer enn 730.000 titler, men ifølge Buset likevel egnet til å vise at amerikanske ebøker ikke er så rimelige.

Vi som kjøper og leser engelskpråklige ebøker, vet bedre: Skrekkeksempler fra Amazon-katalogen er omtrent like relevante for diskusjonen om riktig pris på ebøker som en Gutenberg-bibel fra år 1445 til 600 millioner kroner er for prisfastsettelsen på papirbøker.

ENHVER som tar seg bryet med å surfe rundt i Amazons Kindle-katalog, kan jo ved selvsyn konstatere at et overveldende flertall av ebøkene faktisk er svært rimelige. Selv handler jeg både nytt og gammelt hos Amazon og Apple, og har ennå til gode å måtte ut med et tresifret beløp for en ebok. Et overveldende flertall av titler, både innenfor skjønnlitteratur og almenn litteratur, ser ut til å ligge i prisleiet mellom 9,99 dollar og 15 dollar, eller mellom 58 og 90 kroner.

(Fra Dagbladet.no)