NRK nedlegger Diktafon

Vårt Land skriver i dag at NRK skroter poesiprogrammet Diktafon. Også opplesningsprogrammet Verdt å lese går ut av sendeskjemaet.  Les Vårt Lands artikkel i sin helhet…

diktafon

Vårt Land skriver i dag at NRK skroter poesiprogrammet Diktafon. Også opplesningsprogrammet Verdt å lese går ut av sendeskjemaet. 

  • Les Vårt Lands artikkel i sin helhet her: http://www.vl.no/kultur/nrk-skroter-poesiprogram-1.919348

Avisen skriver at programleder Annelita Meinich denne helgen mottok «dødsbudskapet for Diktafon, Norges eneste program kun for poesi. Meinich bekrefter, men vil ikke kommentere.»

Marius Hoel, fungerende kulturredaktør i NRK, bekrefter nyheten. 

Flere kritikere av nedleggelsen har påtalt at NRK later til å prioritere andre stoffområder – som sport – på bekostning av kultur. 

Til DnFs nettsted sier Marius Hoel at det ikke blir riktig å sammenligne endringen av NRKs dekning av poesi med andre innholdsområder. – Det er ikke overført ressurser fra kultur til nyheter eller sport, sier Hoel. – Kultur er, og har alltid vært, et viktig stoffområde for NRK. Det vi gjør nå, er å fornye og endre mange deler av P2. Ambisjonen er å bli enda viktigere for den kultur- og samfunnsengasjerte lytteren. Vi utvikler blant annet et nytt ettermiddagsprogram som handler om kunst og kultur i et aktuelt samfunnsperspektiv, lager et daglig tilbud om verdispørsmål og jobber med en fordypningsflate med arbeidstittel P2 spesial. Fra tid til annen gjør vi endringer på tittelnivå, slik som tilfellet er med Diktafon nå. Dikt og poesi kommer til å ha sin plass på P2 også i fremtiden, men i nye former. Målet er å treffe flere med dikt og presentasjoner av poeter. Det er lett å forstå at lyttere ikke ønsker at etablerte programtitler skal bli borte. Men vi må fornye oss. Dikt er populært både blant unge og oss som er godt voksne. Derfor vil vi undersøke hvordan vi kan treffe flere interesserte med dikt, sier Hoel til DnFs nettsted.

Til Vårt Land sier Hoel at NRK fortsetter å behandle stoffområdet på nye måter og i nye flater. – Poesi kommer til å være en viktig del av P2 framover, men på nye måter og i nye programmer. Diktafon er et veldig godt program med en veldig god programleder, men en kulturkanal må stadig fornye seg, sier Marius Hoel til Vårt Land. – Folks medievaner er i endring. Vi må se på hvordan poesi passer inn i dette bildet.

Hoel trekker frem fjorårets kåring av Norges beste dikt som et eksempel på NRKs interesse for lyrikk. «Dikt og forbannet løgn», som serien het, foregikk dels på radio, dels på TV og dels i sosiale medier.

Frykter for poesiens synlighet

– Poesi har i utgangspunktet liten plass i offentligheten. Hvis Diktafon blir lagt ned, frykter vi at den blir enda mindre synlig, sier DnF-leder Sigmund Løvåsen til Vårt Land. Han er ikke overbevist om at poesi vil få like stor oppmerksomhet i andre sendeflater. – Jeg vet ikke hva programmet skal erstattes med. Men slik utviklingen har vært, er jeg redd vi ikke vil få noen fullverdig erstatning, sier Løvåsen.

Opprørte forfattere

Mange forfattere og kulturarbeidere uttrykker sinne og frustrasjon på sosiale medier. Én av dem er lyrikeren Helge Torvund, som på sin Twitter-profil @2rvund blant annet skriver: 

Eg har levd så lenge, at eg sjeldan vert sint eller opprørt, men dette verkar så merkeleg ugjennomtenkt og unødvendig. I tillegg til å vera eit av dei aller beste radioprogramma når det gjel innhald, kontinuitet og programleeing, må det jo òg vera eit av dei billegaste å produsera. Her sit to menneske ved mikrofonen med ei papirbok mellom seg og berører tusenvis av sjeler og hjarta kvar einaste veke. Nei, eg forstår. Slikt kan me ikkje ha i vår tid. Få det vekk!

  • Les Torvunds innlegg i sin helhet her: http://www.twitlonger.com/show/n_1spivfa

Christian Kjelstrup – forlagsredaktør i Aschehoug og redaktør i Samtiden – skriver på sin Facebook-profil: 

Hva er det jeg hører? Eller, rettere sagt: Hva er det jeg ikke lenger skal høre? Det ryktes at Diktafon, NRK P2s lyrikkprogram, skal tas av lufta. Programmet ble startet i 2004 av Hans Olav Brenner, som arvtaker til Harald Overås Poesitid. De siste årene har Diktafon vært synonymt med programleder Annelita Meinich. Det har vært svært viktig for norske lyrikere/gjendiktere å få besøke Diktafon. Her har de kunnet snakke sammenhengende og fritt om lyrikk, med Meinich som lydhør samtalepartner. Jeg har selv vært gjest hos Diktafon noen ganger – alltid like fint. Hvis Diktafon virkelig forsvinner, forsvinner også en av de svært få flatene for seriøs poesidiskusjon i Norge. Dette er alarmerende, også tatt i betraktning Kulturrådets oppsiktvekkende nullinger av diktsamlinger den siste tida. Norsk poesi er presset nå. Jeg håper NRK i det minste vil fortsette med en poesisatsing i en eller annen form. For – det hører også med – som muntlig sjanger gjør lyrikk seg best på radio. Annelita Meinich skal uansett ha stor takk for sitt viktige bidrag til å løfte frem norske dikt gjennom flere år. 

Forfatter Marte Huke skriver på Facebook: 

Hei alle jeg kjenner som lytter til Diktafon på P2. Har nettopp fått vite at nrk skal legge ned programmet på grunn av innstramminger. Ja, hvor mye kan man spare? Å spare seg til fant, er det noe som heter. Annelita Meinich har i mange år gjort en uvurderlig jobb med å formidle poesi på nrk. info@nrk.no er epostadressen til nrk. Send en mail og si fra om at dette er feil måte å spare penger på!

På Twitter skriver Forfattersentrums leder Ingvild C. Herzog – ‏@ingvildbokorm: 

Diktafon, mottaker av @nfsentrum Wergelands åre 2014 er truet! HALLO @NRKbok @NRKno @NRKkultur er dere helt ville i nikkersen? Nok nå N-R-K!

Uwe Englert, en viktig formidler av norsk litteratur i Tyskland, skriver til NRK (DnF gjengir brevet med Uwe Englerts tillatelse): 

Jeg er norskfilolog og litteraturformidler i München, Tyskland. Har nettopp fått vite at programmet Diktafon skal nedlegges. Dette kan da ikke være sant? Jeg har i mange år hatt gleden av å lytte til programmet via internett. Ikke hver uke, men ganske regelmessig. Programmet betyr svært mye for meg, både privat og yrkesmessig. At lyrikken, det fortettede ordet, har fått en fast plass i NRK, har jeg alltid registrert med både glede og beundring. Nettopp i disse tider, som til de grader er fylt av bråk og manglende refleksjon, er et program som Diktafon helt vesentlig! Jeg har gitt ut flere antologier med norsk samtidslitteratur i mitt hjemland. Når det gjelder poesi så har Diktafon alltid vært et slags holdepunkt for meg. Et sted der jeg kunne orientere meg. Dersom dere virkelig tenker å nedlegge Diktafon, hadde dette vært usigelig trist. Jeg ber dere om å revurdere beslutningen.

 

Unikt program

Rune Christiansen, forfatter og kunstnerisk leder for forfatterstudiet i Bø sier til Vårt Land at Diktafon under Annelita Meinichs kyndige ledelse er blitt det eneste programmet som formidler poesi på en ordentlig måte. – Hun skiller seg ut på to viktige punkt. Hun er grundig opplest på poesi, og hun setter seg ordentlig inn i det hun skal presentere. Dessuten stiller hun skikkelige spørsmål, sier Christiansen til VL.

Lars Elton, frilansjournalist og kritiker i Dagsavisen, synes det er trist at programmet legges ned. Til Vårt Land sier han at Annelita Meinich er en betydelig formidler av poesi. – Hun stiller de åpne, kunnskapsrike og emosjonelle spørsmålene som åpner et kulturfelt mange opplever som utilgjengelig. Å legge ned Diktafon er en fallitterklæring fra en allmennkringkaster som kaller seg kulturkanal, sier Elton til VL.

Forfatter Per Olav Kaldestad sier til Vårt Land at Diktafon har en liberal profil som legger vekt på litterær kvalitet. – I Diktafon tas det ikke såkalte lytter- eller seerinteresser, sier Kaldestad. Han har selv gjestet Diktafon flere ganger. – Det er sjelden vi forfattere får snakke om teksten uten at noe annet blir trukket inn. Litteratur har med realiteter å gjøre, men det er ikke alltid nødvendig å trekke dem inn.

Nye flater i P2

– Vi skal rulle ut en ny ettermiddagsflate i løpet av våren, sier NRKs Marius Hoel til Vårt Land. Denne flaten vil ta opp i seg det nåværende Kulturhuset. Her skal også deler av Diktafon leve videre. – Vi jobber også med et nytt programkonsept med arbeidstittelen P2 spesial. Det skal være vår fordypningsflate og ta for seg aktuelle tema som interesserer våre kultur- og samfunnsinteresserte lyttere, forklarer Hoel.

Til frykten om at NRK ikke lenger tar poesi på alvor, sier Hoel at lyrikk vil forbli en viktig del av P2. – Der det var et ukentlig program, vil det kunne bli for eksempel en serie innenfor de nye rammene, eller det kan bli en podkast, sier Hoel til Vårt Land.