Pocketsalget svekkes – lydbøker overtar

I fjor tjente forlagene for første gang mer på lydbøker enn på billigbøker. På to år har pocketsalget falt med over én million eksemplarer, viser nye bransjetall. Kommer pocketformatet til å dø ut? spør Klassekampen i dagens avis.

Ifølge Forleggerforeningens bransjestatistikk fra 2020 faller fysiske bøker stadig i omsetning, mens lydbøker og e-bøker fortsetter å vokse.

Les saken i sin helhet her: https://klassekampen.no/utgave/2021-06-17/strommer-bort-fra-pocket

I 2020 ble inntekten fra lydbøker for første gang større enn inntektene fra salget av pocketbøker.

Forlagsomsetningen av pocketbøker falt 12,8 prosent til 200 millioner kroner i 2020. I samme periode økte lydbøker i strømmetjenestene med 30,1 prosent, til 220 millioner.

Fra 2018 til 2020 falt salget av billigbøker med over én million eksemplarer. Det blir også gitt ut stadig færre bøker i pocketformat, viser tallene.

Tine Kjær, direktør for skjønnlitteratur i Cappelen Damm, har liten tro på at pocketboka noen gang vil nå gamle høyder, men hun regner med en oppsving når samfunnet kommer ordentlig i gang igjen.

Kjær mener nedgangen de siste årene har en klar sammenheng med strømmetjenestenes inntog.

– Både i pocket- og lydbokformat er det krim- og underholdningslitteratur som er mest populært. Derfor er det vanskelig å konkludere med noe annet enn at strømmetjenestene har kannibalisert noe av pocketmarkedet, sier Kjær til Klassekampen.

Kjersti Myre Lessum, salgssjef i Aschehoug, sier at forlagene går en spennende tid i møte.

– Sommeren er vanligvis høysesong for pocketsalg, og årets salgstall vil gi en god pekepinn på om fjorårets fall var koronarelatert eller et uttrykk for en generell trend i markedet, sier hun til KK.

Kari Marstein, sjefredaktør for norsk skjønnlitteratur i Gyldendal, mener pandemien har skylda for at forlagenes inntekter fra lydbøker ble større enn inntektene fra pocketbøker i 2020.

– I fjor var mye av salget digitalt, og det gikk særlig ut over pocketbøkene. Slike bøker kjøpes jo gjerne på impuls eller når man er ute og reiser. Men i 2020 har folk flest verken reist eller vært på flyplasser, påpeker Marstein overfor KK.

Samtidig tror hun utviklingen er et uttrykk for en langsiktig tendens, hvor interessen for lydbøker øker.

– I møte med strømmelydbøkene blir pocket et gammeldags format. Jeg tror ikke den kommer til å dø, men pocketboka blir ikke lenger den dominerende formen for nyutgivelse av bøker, sier forfatter og litteraturkritiker Tor Eystein Øverås til Klassekampen.

Til høsten kommer han ut med bok om «den norske billigbokrevolusjonen 1961–85», som ble dratt i gang av Gyldendals Fakkel- og Lanterne-serie. På sekstitallet var den heftede, myke og billige pocketboka et nyskapende bokformat som rettet seg spesielt mot unge lesere og studenter, forteller Øverås. – Pocketbøkene kom ut i store opplag og ble solgt til en lav pris, sier han.