Ungdommens kritikerpris til Agnes Ravatn

– Dette var veldig kjekt. Jeg hadde ikke trodd det, da hadde jeg tatt på meg kjole. Jeg må få takke alle skolene og elevene…

– Dette var veldig kjekt. Jeg hadde ikke trodd det, da hadde jeg tatt på meg kjole. Jeg må få takke alle skolene og elevene som har lest. Dere representerer en
veldig innsiktsfull leserskare, sa en stolt vinner, Agnes Ravatn.

Martin Oddøy Hestvik (17) fra Kristiansund videregående skole og Eli Beate Sæther (17) fra Trysil videregående skole delte ut prisen på vegne av elevjuryen på 150 elever. Stemningen var elektrisk og Wergelandsalen på Litteraturhuset i Oslo fullstappet da vinnerboken ble offentliggjort. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre åpnet arrangementet.

I juryens uttalelse om vinnerboka, heter det blant annet:

«Boken tar for seg det mest grunnleggende i mennesket: Det store ønsket om å bli elsket og frykten for å bli avvist. Og hva skjer om man stoler blindt på noen?»

I sin åpningstale la kunnskapsministeren vekt på hvorfor lesing er viktig.

– De gode bøkene sier noe som er allmenngyldig, hva det er å være menneske. Det er gøy og spennende å lese, og en vei inn i opplevelser. Det er bra dere har påtatt dere ansvaret med å dele ut Ungdommens kritikerpris. Det er sikkert ulike innfallsvinkler til å være med, men erfaringer viser jo år etter år at prisarbeidet får opp leselysten. At man ser at det å sette seg ned å lese kan være gøy, spennende, utfordrende for tankegangen og åpner opp for en helt annen verden, sa statsråden til elevene i salen.

De syv juryklassene kommer fra ulike linjer på videregående skoler spredd over hele landet. Åtte nominerte bøker har blitt lest og vurdert av elevene siden november 2013, og det var harde og tøffe diskusjoner før vinnerboka ble kåret. Derfor var det også mange av elevene som kom med spørsmål til forfatterne når de møttes til samtale på Litteraturhuset etter utdelingen.

Daglig leder i Foreningen !les, Wanda Voldner, mener Ungdommens kritikerpris er et løft for det litterære Norge:

– Ungdommenes stemme er unik, de åpner opp hvordan vi tenker om litteratur. Ungdommens kritikerpris gjør den litterære offentligheten større og bedre.

Prisen er et portrettbilde av vinneren, tegnet av Siri Dokken. Vinnerboka blir kjøpt inn i 300 eksemplar og sendt ut til skolebibliotekene ved videregående skoler i landet. 

 
De nominerte var:
 
Lars Mørch Finborud: De svarte skiltene. Gyldendal.
Nikolaj Frobenius: Mørke grener. Gyldendal.
Roy Jacobsen: De usynlige. Cappelen Damm.
Merethe Lindstrøm: Arkitekt. Aschehoug.
Steinar Opstad: Å, høye dag. Kolon.
Agnes Ravatn: Fugletribunalet. Samlaget.
Øyvind Rimbereid: Orgelsjøen. Gyldendal.
Jan Jakob Tønseth: Prosten. Cappelen Damm.
 
 
Juryklassene kommer fra:
 
Fyrstikkalleen vidaregående skole – VG1 – allmennefag (Oslo)
Kristiansund vidaregående skole – VG3 Teknisk allmennefag  (Møre og Romsdal)
Meløy vidaregående skole – VG2 allmennefag (Nordland)
Fagerlia videregående skole – 3ST2 allmennfag (Internasjonal klasse) (Møre og Romsdal)
Trysil vidaregående skole – VG3 allmennefag (Hedmark)
Vågen vidaregående skole – VG2 media og kommunikasjon (Rogaland)
Wang vidaregående skole – VG3 toppidrett (Oslo)
 
Fra Samlagets presentasjon: 
 
Foto: Agnete Brun 
 
 
AGNES RAVATN (f. 1983) er forfattar og spaltist frå Ølen i Vindafjord. Sidan romandebuten i 2007 har Ravatn gitt ut fleire kritikarrosa og prislønte essaysamlingar, og ho er kjend for si særeigne, vittige stemme og skarpe blikk for menneskeleg svakheit.
 
Ravatn debuterte med romanen Veke 53 i 2007. I 2008 kom den svært utradisjonelle utgivinga Ikke til hjemlån, med høgdepunkt frå undergrunnsfanzinen som Ravatn var ein av drivkreftene bak.
 
I essaysamlinga Stillstand, frå 2009, skriv Ravatn ein serie essay med utgangspunkt i situasjonar der ingenting skjer. Resultatet vart eit humoristisk og sivilisasjonskritisk portrett av Noreg, med høg gjenkjenningsfaktor.
 
Seinare tråla ho bladhyllene på Narvesen og tok jaktblada på kornet og pornoblada på dei mest erogene sonene i essaysamlinga Folkelesnad (2011).
 
Fugletribunalet (2013), Ravatns andre roman, har hausta gode kritikkar og P2-lyttaranes romanpris.
 
For Veke 53 fekk Ravatn Natt & Dags Bergenspris for beste bok i 2007, og ho blei tildelt Alfred Andersson-Rysst fond for 2008.
 
Ravatn bur i Oslo.