Den norske Forfatterforenings Ytringsfrihetspris for 2012 tildeles forfatteren og dikteren Wera Sæther, for hennes usedvanlige innsats for å fremme ytringsfrihet og toleranse i videste forstand.
Styret i DnF har, etter enstemmig innstilling fra Internasjonalt utvalg, i år valgt å gi prisen til en helt særegen norsk skjønnlitterær forfatter som i over fire tiår har brukt skriften og livet sitt til å gi stemme til mennesker som av forskjellige grunner er fratatt sin egen.
Wera Sæthers forfatterskap, som nå teller over 50 titler, viser med sjelden integritet og tankekraft at et ensrettet samfunn er et farlig samfunn. Både i bøker og i livslang gjerning har Sæther forent forsvaret for ytringsfriheten – i betydningen retten til å uttrykke ellers uhørte tanker og til å hevde sin egenart – med insisteringen på toleranse, hvis toleranse betyr åpenhet stilt overfor det som ikke er en selv. Forfatterskapet rommer slik to begreper som både i den norske og i andre offentligheter stadig oftere fremstilles som uforenlige motpoler.
Wera Sæther er født i Gøteborg i 1945 og vokste opp på Slemmestad i Røyken. Det er i år førti år siden hun debuterte som forfatter, med diktsamlingen Barnet og brødet fra 1973. Hun er utdannet psykolog og er en meget dyktig fotograf. Hun har skrevet bøker innenfor og utenfor de fleste sjangre: diktsamlinger, romaner, prosatekster, essays, reportasjer, fotodokumentar, reiseskildringer, barnebøker og skuespill. I tillegg kommer flere fagbøker innen feltet psykiatri. Hun har også vært aktiv som gjendikter av en rekke poeter. Med Bengalske sanger, en gjendiktning av opptil tusen år gamle sangtekster fra den bengalske tradisjonen, har Sæther bidratt til å gjøre en del av verdens kulturarv tilgjengelig på norsk.
Hele Wera Sæthers forfatterskap preges av insisteringen på etisk og eksistensielt forpliktende tenkning, enten hun skriver om norske forhold, europeisk ånds- og krigshistorie, Romania etter Ceausescu, Rwanda før og etter folkemordet, statlig organisert terror mot urfolk i Guatemala, sexarbeideres rettighetskamp i Kolkata, eller ødeleggelsen av fattiges livsgrunnlag i flomutsatte Bangladesh. Som essayist, reporter og blogger har Sæther markert seg som en krass kritiker av markedstenkningens totalitære logikk og konsekvensene av den globaliserte økonomiens rovdrift på natur og mennesker.
Siden 2004 har Wera Sæther vært inspirator og pådriver for grasrotorganisasjonen Arshi Nagar i det nord-vestlige Bangladesh, som arbeider for å bevare gamle bengalske sangtradisjoner. Med støtte fra den norske foreningen Suno-Norge driver Arshi Nagar femten sang- og musikkskoler for fattige barn i distriktene Lalmonirhat og Kurigram. Hver skole har to lærere, ofte en hindu og en muslim, og 20-40 elever. Arshi Nagar driver også et lydstudio, organiserer musikkfestivaler, skaffer fattige musikere instrumenter og reparerer brukte, bidrar til jenters utdanning, planter frukttrær og dyrker grønnsaker.
Til sist noen ord om Wera Sæther som kollega. De er ikke få, de norske og unorske forfatterne og andre skapende og utøvende kunstnerne som føler en dyp takknemlighet til Wera Sæther for hennes måte å møte enkeltmennesker på – med respekt, generøsitet og åpenhet. I en verden som trenger det stadig mer, besitter Wera Sæther en sjelden evne til å se og til å lytte.
Den norske Forfatterforening har den glede og ære av å tildele Ytringsfrihetsprisen for 2012 til Wera Sæther. Vi gratulerer!