Ånde inn An angels share

Det første møtet mitt med Kirsti Jareg er i reiseskildringen Øyene i vest. Hun reiser fra whiskydestilleri til det neste, fra de indre Hebridene til…

kiirsti_jareg

Det første møtet mitt med Kirsti Jareg er i reiseskildringen Øyene i vest. Hun reiser fra whiskydestilleri til det neste, fra de indre Hebridene til de ytre, og til Orkenøyene. Den er liksom inspirert. Og det forfatteren har "spirert inn", altså åndet inn, kan være An angels share. Spill-dampen fra etter whiskydestilleri. Så lett virket den skrevet. Jeg visste ikke da at Jareg har "skrivesperrer" som sin psykologprofesjonelle hovedkompetanse. Det kommer fram i et program i NRK radio der Jareg "behandler" forfatter Nicolai Houm på lufta, for skrivesperre. 

Hvorfor prokrastinerer mange forfattere?

En vesentlig årsak kan være at mange forfattere har lange, omfattende prosjekter uten strenge deadlines/frister eller at fristen ligger langt framme i tid.
En annen årsak kan selvfølgelig at forfatteren mangler noe vesentlig eller viktig å skrive om.
Prokrastinering er så vanlig fordi det kjennes godt ut i øyeblikket, men har mange negative konsekvenser for den psykiske helsen. Ved å utsette noe ubehagelig, opplever man det positive ved å gjøre noe annet som er langt morsommere OG samtidig slippe unna ubehag.
Den som prokrastinerer mye, kjennetegnes ikke av å være en dårlig planlegger, men av at man ofte skårer høyt på det psykologer kaller "emosjonell selvregulering" – at man skårer høyt på impulsivitet og lavt på selvdisiplin. Derfor kan det være lurt å bli seg bevisst hvordan man lar seg avlede og legge til rette for at man utsettes for minst mulig avledninger – se tips nedenfor.

Kjenner du til andre yrkesgrupper som er like ille når det kommer til å utsette eller gi opp prosjekter?

Studenter! Hvis man kan kalle disse en yrkesgruppe. Ca 30-60 % av studentene plages av kronisk utsettelse – se artikkelhttp://psykologisk.no/2016/06/en-losning-pa-studenters-kroniske-utsettelse/

Du er selv forfatter. Har du et krav ovenfor deg selv om at du skal skrive?

Ja. Tiden er verdifull, det gjelder å ikke somle den bort. Om jeg ikke skriver, driver jeg med research eller gjør et eller annet som bringer prosjektet framover.

Skriver du på faste tidspunkt, eller krever av deg selv at du skal fullføre dette og hint?

Jeg setter meg ikke fore å rekke noe spesielt, men er bevisst på ikke å la meg avlede (i alle fall minst mulig!) Jeg skriver best om morgenen, men i og med at jeg i likhet med mange andre skrivende også må tjene penger, kan jeg ikke velge og vrake. Ofte kommer ideer eller setninger plagsomt seilende midt på natten eller før jeg skal sove – det er visst lurt å ha en notatbok ved sengen, selv om jeg ikke har skaffet meg en – ennå.

Hvilke krav stiller du ellers til deg selv som skrivende?

Jeg har et krav om å hele tiden forsøke å skrive bedre. Jeg forsøker å takle dette ved å lese forfattere som inspirerer meg og få kontinuerlig tilbakemeldinger på ting jeg skriver. Går derfor stadig "i kjelleren" og blir nedfor, eller i alle fall et stykke ned kjellertrappa, men dette er den eneste måten jeg kjenner til hvis jeg skal forsøke å forbedre meg. Tips til mindre ubehagelige måter å bli bedre på, mottas med takk.

Skal man tro kulturjournalistene, sitter flere forfattere nå enn før på kontor og skriver til faste tider. Det øker kanskje også frekvensen av arbeidstimer som blir brukt til annet enn å hamre på tastaturet. Noen sier at de føler seg mislykkede når de ikke skriver. Hvilket råd har du til de i den siste kategorien?

Mislykka? Vel… Det opplever vel alle som skriver, eller i alle fall de fleste. Råd? Forsøk å legg bort kverningen om å være mislykket, det er som å sitte i en gyngestol – man kommer ikke noensteds hen. Forsøk heller å finne ut hva som hindrer skrivingen – andres blikk på deg selv? Skrivesperre kan også være en ressurs – et tegn på at du ennå ikke vet hva du vil si eller hvorfor. Kanskje dette må bli klarere først?

Kan du lage en liste over ting å fortelle seg selv eller gjøre når man ikke får til å skrive?

A) Lag deg frister som du må overholde. Forplikt deg til å levere tekst til en eller annen som gir tilbakemeldinger. En redaktør, en annen forfatter, en skrivegruppe.
B) Skriv – uansett – Skriv – skriv om hvordan det oppleves ikke å klare å skrive – eller om hva som helst annet. Sett deg på en benk, bruk sansene, skriv om hva du lukter, ser, hører.
C) Fjern alle distraksjoner når du setter deg til for å skrive- skru av alle elektroniske varslinger
D) Lag deg delmål og belønninger- et avsnitt – en kopp kaffe. En side – en gåtur utendørs. Tre sider – ut å treffe venner i kveld.
E) Gå – og tenk. Mange tenker på en annen måte når de er i bevegelse, i stedet for at man stirrer inn i en skjerm. Gå alene – og sett deg foran PCen når du kommer hjem.