#MeToo-kampanjen – som starter med avsløringene rundt Hollywood-produsenten Harvey Weinsteins trakassering av kvinner – har spredt seg til store deler av verden. Også til Norge, der kvinner fra ulike miljøer har meldt om alt fra uønskede seksuelle kommentarer, slibrigheter og tafsing til voldtekter.
De siste dagene har kvinner fra teater-, film- og mediemiljøet stått i fokus, men også i bokbransjen har mange kvinner fortalt om utidige kommentarer og handlinger særlig fra eldre, etablerte mannlige kolleger.
- Les mer om #metoo i bokbransjen: http://www.forfatterforeningen.no/artikkel/sterkt-engasjement-om-sextrakassering-i-bokbransjen#.WhAZ3EriaUl
- Les Klassekampens reportasjer om overgrep i litteraturmiljøet her: http://www.klassekampen.no/article/20171028/ARTICLE/171029953 og her: http://www.klassekampen.no/article/20171030/ARTICLE/171039999
- Les Ida Jacksons kommentar i Dagbladet: https://www.dagbladet.no/kultur/ja-seksuell-trakassering-er-et-stort-problem-men-hva-skjer-nar-vi-sier-fra/68828961
Representanter fra ulike deler av bokbransjen er nå i gang med en serie felles møter for å bekjempe seksuell trakassering. I tillegg til DnFs leder Heidi Marie Kriznik, er Marta Breen (NFF), Taran Bjørnstad (NBU), Ika Kaminka (NO), Elin Øy (Bokhandlerforeningen) og Kristenn Einarsson (Forleggerforeningen) med i den uformelle arbeidsgruppen.
Men også på medlemsnivå har norske forfattere engasjert seg.
– Vi inviterer kvinnelege forfattarar, redaktørar og litteratar til fest! het det i invitasjonen fra initiativtagerne som ville arrangere «litterær damesalong» om temaet:
Idéen til denne samkoma, fekk forfattar Olaug Nilssen etter Metoo#-kampanjen og nedslåande historier om seksuell trakassering i litteraturmiljøet. Kva er betre enn å slå tilbake med ein real fest? Vi vil lage ei frisone og ein møtestad, både for dei som har opplevd dette ubehaget i littereraturen og for dei som ikkje har det. Det blir litterært program, musikk, drikke og rikeleg med tid til å mingle.
Eline Lund Fjæren analyserte sin publisering av screenshots av Nils Rune Langelands trakasserende meldinger til yngre kvinner i sommer, og trakk linjer mellom dette og #MeToo-kampanjen. De andre deltakerne leste skjønnlitterære tekster som hver på sitt vis tangerte tematikken.
Etter programmet var det minglefest, der mange krysset generasjonsgrensene og etablerte nye bekjentskap.
– Dette var både nyansert og vellykket, konkluderer Olaug Nilssen, som var én av initiativtakerne. – Glede og varme på begge fester, god input og gode refleksjoner. Jeg gir stafettpinnen videre og håper på flere arrangementer, både i Oslo og Bergen og i andre norske byer.
Bransjemøter
Bokbransjeorganisasjonene er samstemte i å ta dette problemet alvorlig. Fordi aktørene er ulikt organisert, vil aktørene angripe saken fra ulike vinkler: DnF, NFF, NBU, og NO ser nå på om vi kan utforme et sett retningslinjer som kan gjelde tillitsvalgte i alle de fire organisasjonene. Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen gjør hver for seg tilsvarende på sine felt.
DnF, NO, NBU, NFF, Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen går sammen om å lage et felles informasjonsnotat, etter samme modell som gjort i filmbransjen.
- Les mer her: https://filmforbundet.no/Aktuelt/Nyhetsarkiv/ID/90/Filmbransjens-bekjemp…
På bokbransjemøtet ble det også snakket om viktigheten av å oppfordre alle som har såkalt «mentor»-posisjon om å være sin rolle bevisst.
Gruppen møtes igjen 20. november for å følge opp videre.
Forfatterforeningen og de andre organisasjonene ønsker å være en kanal for henvendelser fra alle som føler seg berørt. Vi vil neppe kunne gå inn i de konkrete sakene, men vi vil kunne bistå medlemmene våre og ikke minst kunne peke videre til rette instanser.