Fra DnF møtte leder Heidi Marie Kriznik og nestleder Amalie Kasin Lerstang på det digitale møtet med Trettebergstuen. Fra NFFO møtte bl.a. Arne Vestbø.
– Forfattersiden vektla blant annet en boklovs betydning for forfatterne og leserne, forteller Kriznik. – Vi fremheva at en lov må utformes slik at spredning og formidling av alle typer bøker styrkes sammenliknet med dagens situasjon. Videre at myndighetene må gi forleggere, og abonnements- og strømmetjenester, et større ansvar for formidling av litterær bredde enn hva de påtar seg i dag.
– Det må være mulig å finne litteraturpolitiske forpliktelser som det er rimelig å pålegge strømmetjenestene for å sikre en bærekraftig modell og at leserne og lytterne også i framtida skal kunne velge fra et stort og variert litteraturutvalg, påpeker Kriznik. – Her kan Kulturdepartementet initiere en ny politikk.
Anette Trettebergstuen lyttet og viste også at hun forsto betydningen av at en regulering må legge til rette for og tillate rettighetshaverne å framforhandle kollektive avtaler med utgiverne. Altså den avgjørende betydningen av at alle skal ha like rammebetingelser og vilkår når de utgir bøker.
– Ikke bare medlemmene i Forfatterforeningen, men alle skjønnlitterære forfattere som ønsker det vil ha nytte av det! mener Kriznik. – Når Forfatterforeningens avtaler er gode, er det ofte fordi de bestselgende forfatterne har stilt seg til rådighet i kollektive forhandlinger. De har en bedre forhandlingsposisjon og et bedre utgangspunkt enn mindre selgende forfattere. Men takket være den solidariteten disse forfatterne viser, løftes forfattergruppa som helhet.
– De solidariske ordningene har styrka den norske samtidslitteraturen. Solidaritet mellom forfattere er ikke en gitt størrelse, men den er en forutsetning for Forfatterforeningens arbeid og eksistens, fastslår Kriznik.
– Vi vil takke Trettebergstuen for et godt møte, og bejuble at hun lover at innføring av boklov skal være et hundredagers-prosjekt! sier Kriznik.