Ti bøker var nominert til prisen. Og første gang i historien at Bokhandlerprisen er utdelt av nåværende kulturminister til den forrige kulturministeren.
Abid Raja (1975) er advokat, Venstre-politiker og tidligere kultur- og likestillingsminister i Solberg-regjeringen. Abid Raja er blitt kalt breial, brautende, poserende og dominerende. Hans liv har handlet mye om det motsatte: Om å skjule smertene og handikappet han ble født med, å skjule seg for volden og mobbingen – og å skjule kjærligheten til den han elsker. «Min skyld – En historie om frigjøring» er den brutalt ærlige historien om Abid Rajas turbulente klassereise, hans mangeårige kamp for kjærligheten og den smertefulle frigjøringen fra skam, skyld og utenforskap.
– Da jeg var barn var det bibliotekarene som skapte leseglede hos meg. De og bokhandlerne har mye til felles, de åpner et univers for lesere, lesere som trenger veiledning. Men enda viktigere, de åpner opp nysgjerrigheten hos de som kommer innom. Derfor er det å bli nominert til denne prisen av bokhandlerne noe som berører meg følelsesmessig. For de er ikke bare kjennere av litteratur, men de er også oppdatert på hva som er viktigst her og nå i vår samtid. Derfor er jeg dypt takknemlig over å ha blitt løftet frem på denne måten av akkurat bokhandlerne. Tusen takk, sier Abid Raja
– På vegne av norske bokhandlere vil jeg takke for denne viktige og velskrevne boka. Dette var en leseopplevelse som overrasker og berører og jeg håper «Min skyld – En historie om frigjøring» får mange lesere, det fortjener den, sier Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.
Tradisjonelt går prisen ofte til skjønnlitterære bøker. Forrige gang en sakprosabok ble tildelt Bokhandlerprisen var i 2002 med Åsne Seierstads bok «Bokhandleren i Kabul». Deretter må vi tilbake til 1985, hvor Jo Benkow fikk prisen for «Fra synagogen til Løvebakken».
Bokhandlerprisen er en bronsestatuett: «Takk for boken», utført av billedhugger Nils Aas.