Styret har besluttet at det er behov for en komité som er med på å samle medlemmer og spre informasjon om relevante saker og problemstillinger, for å øke aktiviteten i foreningen mellom årsmøter og medlemsmøter.
Komitéen er ment å fylle både en sosial og en faglig funksjon, og skal bidra til at medlemmene blir bedre rustet til å navigere i jobben som kunstner gjennom faglig påfyll, samt skaper og vedlikeholder et større og mer robust nettverk av fagfeller.
Hvem er dere og hvorfor er dere interessert i å gå inn i denne komitéen?
Johanne: Jeg er poet, oversetter/gjendikter og redaktør, og har jobbet heltid med litteratur siden 2008. Ferskt medlem av DnF som ble positivt overrasket på mitt første årsmøte i 2024: Her var det opplyste diskusjoner og engasjement. Dette er noe jeg gjerne vil bidra til å styrke.
Julie: Jeg erforfatter, oversetter/gjendikter og redaktør. I likhet med Johanne var jeg på mitt første medlemsmøte i 2024 og ble inspirert og begeistret både faglig og sosialt, og minnet om hvor avgjørende det er at jeg av og til møter kolleger og inngår fysisk i det fellesskapet jeg er del av. Jeg vil gjerne være med på å styrke det fellesskapet og skape muligheter for å møtes, diskutere, lære, lufte tanker, få venner, og ble veldig glad for å bli spurt om å være med i en komité som har dette som formål.
Atle: I tillegg til å skrive har jeg også god erfaring med å gjennomføre større og mindre arrangementer, både gjennom brødjobber og gjennom eget foretak og ulike verv. Jeg liker veldig godt at komitéen også skal fylle en sosial funksjon, og jeg tror faktisk det er en essensiell del av kunstnerskapet mitt, jeg liker veldig godt å være en del av og delta på arrangementer som også har noe underfundig, så min utspekulerte plan er å infiltrere arrangementene med det.
Hva håper dere komitéen kan utrette?
Atle: I tillegg til å ruste foreningens medlemmer til å navigere i jobben som forfatter gjennom faglig påfyll, tenker jeg det også er viktig å vise fram hvor inkluderende DnF faktisk er, både overfor medlemmer og ikke-medlemmer. Jeg tenker foreningen vil komme styrket ut av dette.
Det er kanskje litt tidlig å si, men hvordan jobber dere, sånn helt konkret?
Johanne: Vi er i det jeg vil kalle hvetebrødsdagene: famler oss oppglødde frem i zoom-møter, mailer og (lykkeligvis) fysiske møter, som er mulig siden vi alle bor i Oslo. Det sagt, vi er bevisst på at ikke alle forfattere bor i denne byen, og vil sørge for at fagkomiteens nærvær blir følbart i det ganske land.
Atle: Vi jobber effektivt! Vi har hittil hatt to møter, et digitalt og et fysisk. Begge har vært korte og energiskapende. Vi har mange gode ideer til kommende arrangementer, og jeg tror også det vil dukke opp flere enn vi klarer å realisere. Det viktigste er å være aktuelle og relevante for medlemmene.
Ja, hva slags arrangementer ser dere for dere at DnF-medlemmene er interessert i? Har dere noe på blokka?
Atle: Kan vi si det da? Vi har ideer som er relevante, og som dreier seg om saker som har vært tatt opp både på medlemsmøter og årsmøter. Noen ideer er ikke bearbeidet ennå, men det første arrangementet vi planlegger omfatter forholdet mellom forfatteren og redaktøren. Det er alltid spennende å høre hva slags forhold forfatteren har til redaktøren sin, for det varierer virkelig. Noen er bestevenner med redaktøren sin, noen opplever redaktøren som fraværende. Noen forfattere føler de er totalt prisgitt redaktøren sin, og tør kanskje ikke forlate et lite fruktbart samarbeid. Det er mange forskjellige historier som viker fra hverandre, og det er interessant at det er sånn, og det er interessant å sammenligne det med andre arbeidsforhold i helt andre yrker.
Julie: Hvilke forpliktelser har redaktøren og forfatteren overfor hverandre, hvilke ulike forfatter-redaktør-relasjoner finnes det der ute, og kan en forfatter ghoste redaktøren sin? Det tror jeg blir veldig spennende! Ellers har vi snakket om fribyforfattere, stipendordninger, forfattere som politisk aktivister …
Johanne: Redaktørforholdet er et tema som angår absolutt alle forfattere, enten de er gamle travere eller nyklekkede debutanter; organiserte eller ei. At temaene er relevante for mange – helst alle – vil være en ledetråd videre. Og med det sagt: Vi er åpne for innspill!
Hvorfor trenger forfattere slike sosiale og faglige møtepunkter?
Atle: Av samme grunn som at vi trenger Forfatterforeningen! Det er viktig å utveksle erfaringer og samtale om det vi driver med. Jeg tenker det er fruktbart for alle parter, både forfatterne, forlagene og leserne.
Johanne: For å bruke manifestsjangeren: Vi trenger styrken som ligger i samhold og solidaritet for å kunne skrive god litteratur i dag og i fremtiden. Det samholdet skapes enklest og best ved at vi treffes jevnlig i åpne rom for diskusjon, trøst og latter!
Intervjuet er gjort av DnFs nettjournalist, Victoria Durnak.
Klikk her for lese mer om komitéens første arrangement og sende inn din redaktørhistorie.