Hvorfor ville du bli forfatter?
Jeg vet ikke hvorfor jeg ville bli forfatter, men jeg vet at jeg helst vil sitte for meg selv når jeg jobber kreativt, og har hatt det sånn lenge. Noe av det beste jeg vet er å være alene i et hus fullt av folk. Noen må gjerne komme innom og mase på at jeg skal komme ut. Da liker jeg godt om den personen også spør om jeg vil ha mat. Sånn at jeg kan svare: Å, nei, men takk – og på den måten framstå snill!
Hvordan var din vei inn i forfatterskapet? Når og hvorfor begynte du å skrive?
Jeg begynte å arbeide dedikert med tekst da jeg gikk på filmskole. I stedet for å lage film, leste jeg bøker, og så hermet jeg dem en stund. Dikt, noveller, romaner. Da jeg leste Kristin Lavransdatter skrev jeg om å være en sårbar og sterk datter i nesten et år. Senere skrev jeg om hvordan det var å ha tuberkulose.
Hvilket forhold har du til å stryke tekst?
For meg er tekst noe som strykes og skrives og strykes og skrives i ett sett. Jeg har vel egentlig sluttet å tenke på stryking av tekst som noe som «fjerner» den. Der stryking skjer, oppstår ny tekst, jeg stryker en setning og en ny kommer til, teksten er en bod med gratis kjeks, setningene er femtenåringer.
Kan du fortelle litt om skriveprosessen din? Hva må være på plass, hvordan kommer du i gang, hvor i teksten begynner du?
Ofte starter jeg med noe jeg tenker er merkelig, en merkelig påstand eller situasjon. Så skriver jeg for å se hva som skjer, hva som blir konsekvensene av dette merkelige. Ofte blir konsekvensene merkelige de også. Ikke sjelden ender jeg da opp med en jevnt over merkelig tekst, som jeg ler av, og så glemmer. Men noen ganger skjer det at noe klokt dukker opp i det merkelige. Plutselig viser det kloke seg, nøkternt og ujålete. Da blir jeg fornøyd. Det hender jeg tenker at jeg ikke ville ha kommet til det kloke, om jeg ikke hadde startet på et skakt sted – den tanker tenker jeg ofte nok.
Leser du andre forfattere når du skriver?
Ja. Og jeg går tilbake til bøker jeg liker. Jeg blir jo påvirket uansett, så jeg forsøker å være litt obs på av hvem.
Hva liker du å lese?
Romaner, essayistikk, artikler, kommentarfelt. Det finnes mye gøy tekst på Instagram.
Olav Fangel har utgitt romanen Embrik i høyere oppløsning (Gyldendal, 2024).