Sonderinger med Forfatterforbundet

Hva skal til for at to forfatterorganisasjoner med ulik oppbygning skal kunne slå seg sammen?

Dette var en av sakene som ble diskutert på årsmøtet i DnF 22. mars 2025.

Hvorfor er dette et tema nå? Jo, på årsmøtet i mars 2024 gjorde Den norske Forfatterforening følgende vedtak:

«Den norske Forfatterforening starter sonderinger for å se om premissene for en mulig sammenslåing med Forfatterforbundet er til stede. Resultatet av sonderingene går til avstemning blant medlemmene under årsmøtet 2025.»

Det første leddet i en slik prosess, er altså å definere selve premissene. Med andre ord: Hva må være på plass for at to ulike forfatterorganisasjoner skal kunne slå seg sammen?

Paraply-diskusjonen og arbeidet så langt

Da det ble kjent at medlemmer i DnF ville reise sonderingsforslaget i 2024, kom det fram at Forfatterforbundet allerede hadde samarbeidet med NFFO om planer om en paraplyorganisasjon på litteraturfeltet. I vår dialog med FF kom det fram at de ønsket å konkludere i denne prosessen, før eventuelle bilaterale prosesser ble satt i gang. Sonderingene ble derfor satt på pause fra DnFs side.

Dette signalet ble understreket av FFs landsmøte i mai, der FF gikk fra en formulering i handlingsplanen som tilsa at organisasjonen skal arbeide «for en sammenslått skribentorganisasjon som representerer alle typer litterære opphavere», til at FF i første rekke skal arbeide for et formalisert samarbeid i en paraplyorganisasjon.

Ideen om en paraplyorganisasjon har siden ikke blitt formelt lagt bort, men heller ikke blitt fulgt opp i noen bredde. Det har blitt arrangert ett felles møte blant organisasjonene der dette har vært tema, og der reaksjonene på ideen var blandede. På sitt medlemsmøte i september 2024 signaliserte NFFO at de hadde stanset sin del av arbeidet.

Høsten 24: Sonderinger og søksmål

Senhøstes 2024 var det derfor DnFs oppfatning at det kunne være nytt rom for å ta opp sonderingene med FF. Styret arbeidet derfor med en liste over mulige premisser som organisasjonen mener må være til stede, om en sammenslåing skal være mulig. Listen er ikke uttømmende, og må ses på som veiledende.

I desember gikk FF gikk til søksmål mot DnF om forvaltning av bibliotekvederlaget, noe som førte til et vanskelig samarbeidsklima. I januar 2025 valgte likevel DnF å invitere styret og administrasjonen i FF til en felles gjennomgang av forslagene til premisser. FF takket ja, og det ble satt av to halve dager til diskusjon.

Det var betydelig enighet om utvalget av premisser, men begge parter ser at det kan være nødvendig å justere ordlyden noen steder. Listen som er gjengitt under er derfor ikke endelig, men et diskusjonsgrunnlag. Det ble ikke tatt stilling til hvorvidt noen av disse premissene er oppfylt.

Diskusjon på årsmøtet

DnFs forslag til premisser ble også lagt fram for årsmøtet i mars 2025. Her var det en lang rekke medlemmer som ønsket å kommentere dem. Det var ingen innvendinger mot selve premissene, men flere understreket at det var flere punkter hvor foreningene sto langt fra hverandre. Særlig gjaldt dette medlemskriterier, og hvordan man skal kunne håndtere at medlemmene er tatt opp på ulikt grunnlag. DnFs fagfellevurderte opptak er noe av kjernen i foreningen. Ulikt syn på målene med den statlige litteraturpolitikken ble også løftet fram. Det ble også tatt opp at medlemskap i LO er blant de første tingene som må avklares, og dessuten at det er vanskelig å gå inn i en reell prosess så lenge den ene parten har et søksmål mot den andre.

I sonderingsmøtene har foreningene snakket om de skal starte en mer formalisert prosess som undersøker om premissene er til stede, men her er det ikke konkludert. Styret i DnF har samlet tilbakemeldingene fra medlemmene og tar dem med videre i prosessen.

Utkastet til premisser som ble presentert for årsmøtet og Forfatterforbundet:

Overordnede premisser

  • At medlemmene i begge organisasjoner ønsker en sammenslåing.
  • At gruppen(e) som organisasjonene representerer kommer styrket ut av en slik prosess.
  • At foreningenes vedtekter tillater en sammenslåing
  • At foreningene har like mål og formålsparagrafer.
  • At både prosessen med sammenslåingen og driften av en eventuell ny organisasjon kan ha en tydelig finansieringsplan.

Foreningens arbeid og verdigrunnlag

  • Forenlige regler og kriterier for stipendfordeling, eventuelt vilje til å lage en felles ordning der begge foreningers nåværende tilnærming blir bevart.
  • At det er mulig å oppnå en lik tolkning av formålene med den statlige litteraturpolitikken.
  • At det er mulig å lage en felles stipendkomite.

Foreningenes samarbeidsklima

  • At det har vært gjensidig tillit, respekt og godt samarbeid mellom partene over tid.
  • At man kan finne eksempler på konkrete fellesprosjekter som har fungert godt, og at man har kommet styrket ut av samarbeid tidligere.

Foreningens representasjon

  • At foreningene representerer samme gruppe.
  • At medlemsmassen er lik eller tilnærmet lik.
  • At en sammenslåing kan skje uten at den går ut over medlemmenes rettigheter, mulighet for påvirkning og rett til ytelser.
  • At det er mulig å finne fram til felles medlemskriterier.
  • At man klarer å avklare hvordan medlemmer som i dag er tatt opp på divergerende medlemskriterier, skal få plass i en ny organisasjon.

Forholdet til offentligheten og det øvrige organisasjonslivet

  • At foreningene er enige i spørsmålet om LO-medlemskap, og at de praktiske konsekvensene av et ja eller nei til dette lar seg avklare.
  • At foreningene bevarer eller styrker sin legitimitet overfor myndigheter, media og forlag.
  • At det er mulig å kommunisere hvorfor en sammenslåing er ønskelig og nødvendig.
  • At foreningenes budskap, kommunikasjonsarbeid og andre henvendelsesformer kan finne en felles plattform.

Hensynet til medlemmenes identitet og tilhørighet

  • At begge organisasjonenes særpreg, historie, tradisjoner og sedvaner lar seg bevare etter en sammenslåing.
  • At det er mulig å finne et felles navn og merkevare.

Organisasjonsstruktur

  • At det er mulig å oppnevne et nytt styre, administrasjon og ledelse som ivaretar begge organisasjonenes interesser.
  • At den nye organisasjonen kan beholde representasjon i eksterne organer, utvalg og styrer.