– Jeg var på museum, og så bilde av en mann med hjelm med nazimerke på. Mannen liknet faren min. Jeg gikk hjem og spurte han om dette. Da fortalte faren min historien om hvordan og hvorfor han jobbet for nazistene under krigen.
World Book Club er BBC World Service-program som presenterer verdenslitteratur i toppklasse gjennom en blanding av intervju, opplesning og essayistisk stoff. Blant tidligere gjester er Amos Oz, Günther Grass, JMG LeClezio og Krian Desai. Andre april i år var Jo Nesbø i studio i London, og svarte på spørsmål fra ”an invited audience” av folk som hadde lest boka ”The redbrest”. Det er den engelske oversettelsen av Nesbøs første bok om detektiven Harry Hole. For denne boka vant Nesbø bokhandlerprisen for år 2000.
Som ofte skjer, kommer også denne forfattersamtalen til å dreie seg mer om biografi enn om litteratur. Nesbø får spørsmål fra publikum om sitt eget følelsesmessige forhold til krigen, og forteller dette:
– Jeg var på et museum i Molde, og så på bilder fra krigen. På et av bildene så jeg en mann som lignet faren min. Da jeg kom hjem spurte jeg faren min om dette. Faren min fortalte da en historie som han skulle fortelle meg, men ikke ennå. Faren min ville vente til jeg var voksen med å fortelle at han hadde vært på nazistenes side under krigen. For meg var dette et sjokk. Faren min var jo den personen som jeg så mest opp til og beundret. Men han satte seg ned med meg med en gang, og snakket med meg om dette. "Du kan spørre meg akkurat hva du vil. Jeg kommer ikke til å unnskylde meg, men forklare best mulig", forteller Jo Nesø om faren, som sonet tre år i fengsel for. Nesbø senior var bare atten år den gangen, og er forlengst tilgitt av sønnen Jo.
– Norge er spesielt på den måten at den eneste måten man virkelig kan provosere, er med å fortelle at man er nazist, sier Nesbø lakonisk. Og spørsmål om det biografiske fortsetter å komme fra folk i salen i London, eller over e-post via Gilbert: "Hva slags liv lever du, Nesbø? Hvem er du?", spør en leser. Nesbø svarer respektfult at han selv ikke liker å vite for mye om forfattere av bøker han leser, og setter det i sammenheng med at han har venner som skriver bøker og at det å kjenne biografiene virker forstyrrende. Men, sier Nesbø:
– For å svare på spørsmålet: Jeg er en vanlig fyr som liker å dikte opp historier, sier han. Og plass til snakk om litteratur er de også.
– Jeg liker følelsen av serie. Jeg liker at det har vært et før, og kommer et "etter", sier Nesbø til publikum. Og forstått og godkjent sin egen forhistorie, det har han altså gjort.
– Pappa ville skrive roman om historien sin. Men jeg gjorde det på mange måter for han, sier Nesbø til BBC.