Cappelen Damm med spennende bloggportal

Cappelen Damm åpner dørene: Med bloggportalen www.forlagsliv.no gir de publikum et spennende innblikk i tankene til dem som arbeider i forlagshuset – og forfatterne sine….

Cappelen Damm åpner dørene: Med bloggportalen www.forlagsliv.no gir de publikum et spennende innblikk i tankene til dem som arbeider i forlagshuset – og forfatterne sine. Anført av kjente forlagsfolk som Anders Heger og Knut Gørvell og forfattere som Ingvar Ambjørnsen tegner bloggportalen til å bli et enestående nettsted. Her finner du blogger signert forfattere og redaktører som Steffen Sørum ("På redaktørkjøret"), John Erik Riley ("Monografi"), bokbloggeren Bokdama (som egentlig heter Anette Garpestad), forlagssjef Anne Fløtaker ("Gnist"), Tuva Ørbeck Sørheim ("Mellombloggen") – for å nevne noen ganske få.

Etter å ha surfet og lest er det bare å vende både én og to tomler i været!

DnFs nettsted tok en prat med Knut Gørvell om bloggportalen. Gørvell var i mange år redaktør og direktør i Bokklubben, men har siden februar i år vært utviklingssjef for skjønnlitteratur i Cappelen Damm.

 

– Hvorfor en bloggportal?

Cappelen Damm er et åpent og inkluderende forlagshus hvor forfattere og publikum kan møtes, hvor meninger brytes, og hvor bøkene skal være synlige og tilgjengelige for alle. Derfor har vi både en bokhandel og kafé, og vi arrangerer nærmere 200 store og små litterære møter hvert år. Nå ønsker vi å åpne forlaget enda mer, og den nye bloggsatsingen er en viktig del av det.

Vi har valgt å lage Forlagsliv som en portal eller multiblogg, med nyhetsblogg, personlige blogger fra forfattere og ansatte i forlaget og avdelingsblogger. Nyhetsbloggen vil gi løpende informasjon om hva som skjer på forlaget, nye utgivelser, forfatterarrangementer og andre aktuelle saker, de personlige bloggene vil variere i innhold, men vil samlet gi et godt innblikk i hvem vi er og hva vi jobber med.

Det er nettopp kombinasjonen som utgjør denne multibloggen som kan skape en spennende informasjonskanal som folk vil både bruke å ha lyst til å dele med andre. Sjefen for Institutt ved informatikk ved Universitetet i Oslo, Morten Dæhlen, har allerede anmeldt Forlagsliv på sin blogg og kaller den “en ny og innovativ variant som mange kan lære av, inkludert min egen organisasjon.”

Ved at Forlagsliv er integrert med alt det andre vi gjør i sosiale medier og i andre kanaler håper vi på en stor spredning, selv om vi har beskjedne mål i første omgang. Vi har for eksempel for få som liker Cappelen Damm på Facebook, og det tallet håper vi raskt å doble. For nå når vi har masse spennende stoff å vise til.

– Forlagsfolk er travle mennesker – har dere tid til dette da?

Tid er selvsagt en begrensning, og dette kommer i tillegg til eksisterende arbeidsoppgaver. Likevel ser vi jo alle at de sosiale nettverkene og alt annet på nettet er blitt en naturlig del av arbeidet. Det er en veldig offensiv holdning her i forlaget, så vi har foreløpig ikke sett dette som et problem. I tillegg har vi omgjort en stilling slik at Anette Garpestad (bloggeren “Bokdama”) skal være redaktør på halvtid. Hun vil både holde orden på nyhetsbloggen og sørge for skikkelig integrering i de andre sosiale kanalene.

– I skrivende stund byr bloggen på 24 forlagsansatte og bare 4 forfattere – er forfatterne vriene å be?

Her kommer det an på hvilken "skrivende stund" man snakker om, for her skjer det ting raskt. Noen timer etter at vi åpnet opp bloggen i går, meldte for eksempel Hans Olav Lahlum at han ønsker seg sin egen blogg, og flere andre forfattere har reagert svært positivt. Nå fikk jeg enda en mail om en forfatter som vil ha sin egen blogg, så her vil det skje raske endringer. Vi vil aktivt invitere til gjesteblogging for å få flere til å prøve seg, for vi regner med at flere forfattere vil se på dette som en nyttig måte å komme i dialog på sine lesere etter hvert. Det er jo greit å se hva dette er, før man legger arbeid i det. Og det kan man nå ved å gå inn på www.forlagsliv.no.

For øvrig er det naturlig at forfatterne er litt tilbakeholdne. Alle forlag er jo fornøyd med at de fokuser på å skrive sine bøker. Derfor vil det helt klart gå i faser hva en forfatter kan yte på en blogg. Samtidig vil det være faser i forfatterlivet der bøkene møter leserne, og da vil en blogg kunne være et svært nyttig verktøy. Hvis vi lykkes med å spre bloggen slik vi håper og tror, er jeg sikker på at vi vil ha stor pågang av forfattere for det er rom til mange under betegnelsen “Forfatterliv” på bloggen vår. Heldigvis er bloggverktøyet også nå så enkelt at det ikke utgjør noe problem for noen. Der har en del forfattere hatt en del dårlige erfaringer tidligere.

– – –

Ansvarlig redaktør for portalen er Anette Garpestad, i sosiale medier kjent som Bokdama.