Anne Holt er en anerkjent forfatter, politiker, jurist og journalist. I tillegg til å være en av de mest kjente krimforfatterne i Norge, har hun hatt en svært allsidig karriere, som inkluderer stillinger som justisminister, nyhetsanker i NRK, politifullmektig og advokat.
Som forfatter er Holt kjent for å være en pioner i den såkalte «kvinnebølgen» innenfor norsk kriminallitteratur fra tidlig på 1990-tallet. Hennes bøker har oppnådd stor popularitet i Skandinavia og har også blitt godt kjent i andre deler av Europa. Holt viser grundig kjennskap til etterforskning og politiarbeid i bøkene sine, og hun bygger intrigen rundt aktuelle samfunnsproblemer, noe som gjør bøkene hennes indirekte samfunnskritiske.
Hun mottar med dette Rivertonprisen for andre gang.
Juryens begrunnelse
Rivertonprisen – Den gylne revolver – 2023 går til en kriminalroman som oser av språklig og kreativt overskudd. Romanen har et originalt plot, et levende persongalleri, samfunnsaktuell tematikk, og overraskelser og vendinger som kan ta pusten fra deg.
30 år etter sin første krimutgivelse er Anne Holt kanskje på sitt beste med Tolv utemte hester. Igjen er det Hanne Wilhelmsen som står i sentrum, slik hun også gjorde det i 1993, i Holts krimdebut Blind Gudinne. Men mye har endret seg siden da.
Det er våren 2022 og landet er i ferd med å våkne til live igjen. To års Covid-nedstenging har vært godt, synes Hanne Wilhelmsen. Trygt, lukket. En tilværelse der dagene stort sett har vært like hverandre. Men nå er det over. Samfunnet er på vei til å reise seg igjen. Hanne Wilhelmsens liv er i ferd med å falle i grus.
En politimann ringer på døren til Frogner-leiligheten der Wilhelmsen bor med kona Nefis og datteren Ida. Beskjeden han kommer med er ufattelig og hjerteskjærende, og fører til at Nefis tar med seg datteren deres og flytter ut. Hun har fått nok av det hun omtaler som Hannes forakt for svakhet. Tilbake sitter Hanne Wilhemsen alene, for første gang på over 20 år. Og det er mye mer enn problemene på hjemmebane som setter Hanne Wilhelmsen på prøve. Tapet av en venn fører henne inn i en altoppslukende privat etterforskning. Hun jobber døgnet rundt for å finne ut hva som skjedde da en av de få menneskene hun faktisk brydde seg om ble brutalt myrdet. Og jakten på svar leder inn i de mørkeste kroker av samfunnet.
Underveis får hun hjelp av et par lett engstelige politifolk, som hun ser seg nødt til å gi audiens i Kruses gate, og Ebba Braut, forlagsredaktøren vi ble kjent med i Det ellevte manus. Og nettopp karakterene i Tolv utemte hester må nevnes i særdeleshet. Ikke bare representer de et mangfold, Holt evner også å levendegjøre karakterer i store og små roller på en effektiv og god måte. De små detaljene, så vel som dialogene, gir nærhet til hele persongalleriet i denne romanen. Vi kommer tett på, også der det skaper ubehag.
Holt tar ikke bare karakterene, men også leserne sine på det største alvor. Vi får tenke selv, både gjennom etterforskningen og der romanen maner til refleksjon rundt samfunnsaktuelle temaer. For selv om Tolv utemte hester er en roman med de klassiske krimelementene drap og etterforskning, er det også en roman om familie, ensomhet, hat, overgrep og skam. Selv det som kan fremstå ellevilt og ubegripelig, blir skremmende når Hanne Wilhelmsen står ovenfor sin viktigste drapssak noensinne.
Vi gis også, naturlig og uten at det tar bort fra spenningen, rom til å trekke pusten når det trengs. Men aldri for lenge av gangen. Tempoet og spenningen holdes oppe gjennom hele historien. Anne Holts tolvte roman om Hanne Wilhelmsen er et overskuddspreget, lekent og rikt forgreinet kriminalmysterium, med mange svinger og omdreininger, som stilsikkert leverer til siste side. Det er liten tvil om at Holt med dette bekrefter sin posisjon i det absolutte toppsjiktet av norsk krim
Prisen ble delt ut på Norli Universitetsgata i Oslo, torsdag 14.mars.