Havmannprisen er en skjønnlitterær pris som har til formål å fremme nordnorsk litteratur. Prisen blir delt ut til den beste skjønnlitterære boka, utvalgt av en fagjury som har vurdert aktuelle titler. Utdelingen av Havmannprisen er et samarbeid mellom Helgeland sparebank, Rana bibliotek og Nordland fylkesbibliotek. Prisen blir støttet av Ark Mo og Norsk forfattersentrum avdeling Nord-Norge. Havmannprisen skal deles ut på Rana bibliotek lørdag 4. mai.
Dette er årets nominerte
Sumaya Jirde Ali for Et liv i redningsvest
Sumaya Jirde Ali (f. 1997) er en norsk-somalisk samfunnsdebattant, litteraturkritiker, dramatiker, forfatter og poet.
I 2017 debuterte hun med diktsamlingen Kvinner som hater menn, og året etter kom samlingen Melanin hvitere enn blekemiddel og pamfletten Ikkje ver redd sånne som meg. I 2021 utga hun diktsamlingen Når jeg ser havet, slokner lyset.
For sine bidrag til norsk offentlighet har Jirde Ali fått Osloprisen Årets stemme, Zola-prisen, Ord i Grenseland-prisen og Den norsk Forfatterforeningens Ytringsfrihetspris. I 2021 ble hun også tildelt Amalie Skram-prisen.
Sumaya Jirde Ali er nominert til Havmannprisen for boken Et liv i redningsvest: dagboksopptegnelser om norsk rasisme.
I denne dypt personlige boken, formet som en samtale med sitt yngre jeg, reiser hun sentrale spørsmål ved hvordan rasisme virker og hva den fører til, selv i små, daglige doser. Det er en like bevegende som tankevekkende tekst som ikke kan etterlate noen lesere ubemerket.
Mikkel Bugge for En forbløffende etterligning
Forfatter og dramatiker Mikkel Bugge (f. 1978) er andre ut av forfatterne som er nominert til Havmannprisen for novellesamlingen En forbløffende etterligning.
Mikkel Bugge debuterte med novellesamlinga Yttersider i 2007. I 2010 utkom hans første roman Gå under jorda. For denne romanen ble han nominert til P2-lytternes romanpris og Ungdommens kritikerpris, og han ble tildelt Havmannprisen 2011.
Flere av novellene hans er oversatt til andre språk. I 2010 debuterte han som dramatiker med forestillinga Velkommen på Hålogaland Teater. Han har også skrevet stykket Drømmebyen som ble spilt på Den Nationale Scene i Bergen i 2012. Novellesamlinga Tauet utkom i 2014 og for denne ble Bugge nominert til Brageprisen. Romanen Du er ny kom ut i 2018.
I et overraskende spill mellom humor og alvor sprenger novellene i En forbløffende etterligning grensene for virkeligheten. Her finnes bisarre situasjoner og steile individer som tvinges til å ta uventede valg. Novellene er merket av Mikkel Bugges helt særegne evne til å utvide sjangeren. Karakterene lengter etter tilhørighet i en vaklende verden der genteknologi, menneskekloning, selvhevdelse og etterlikning gjør det stadig mer krevende å finne et selv.
Therese Bakkevoll for Tallboy
Therese Bakkevoll (f. 1975) er en av de nominerte til Havmannprisen i 2024, med romanen Tallboy.
Hun kommer fra og bor i Tromsø. Bakkevoll har studert ved Litterär Gestaltning i Göteborg og ved Forfatterstudiet i Tromsø, og jobbar som miljøterapeut. Hun har tidligere hatt tekst på trykk i Signaler 2019 og i Nye Nynorske Noveller: Slutten på historia. Tallboy er hennes debutroman.
I romanen kommer vi til et psykiatrisk sykehus hvor både ansatte og pasienter kjemper for å opprettholde kontroll. Dokter Falk lukter stadig oftere av alkohol og har begynt å overnatte på kontoret, flyktningen Bilal får ikke oppholdstillatelse og har sluttet å spise, og den tidligere skuespilleren Katharina skifter navn og setter opp teater i tv-stua. Selv er miljøterapeuten T på randen etter søvnløse netter. Fra vinduet på avdelingen ser hun over til plassen der krigsskipet Tirpitz ble bombet, og som farfaren hennes var med på å hogge opp etter krigen. Nå ligger han for døden og all direkte kunnskap om det som skjedde, er i ferd med å forsvinne. Og da en ny pasient, som påstår at han er Norges første astronaut, blir tvangsinnlagt, gir hun seg over til han – til det eneste mennesket som ser henne for den hun virkelig er.
Eirik André Skrede for Ho mor å hann far
Eirik André Skrede (f. 1980) er nominert til Havmannprisen i 2024 med diktsamlingen Ho mor å hann far.
Forfatteren bor i Lakselvbukt. Han har gått på forfatterstudiet i Tromsø og debuterte i 2010 med diktsamlingen Dødendøden. I 2013 kom romanen På bunnen, og i 2021 kom romanen Krængk. Våren 2023 er han aktuell med diktsamlingen Ho mor å hann far.
Diktsamlingen handler om å bryte grunn, om å bygge et hjem, om å skape et sted, men aller mest handler det om den nære forbindelsen mellom generasjonene.