I mars hvert år arrangeres Woman Scream festivalen. Dette er et verdensomspennende nettverk av arrangementer som har fokus på ytringsfrihet. I år foregår Woman Scream i 31 land, deriblant Norge. Woman Scream ble grunnlagt av poeten og menneskerettighetsforkjemperen Jael Uribe for ti år siden i hennes hjemby Santo Domingo i Den dominikanske republikk. Uribe vant DnFs Ytringsfrihetspris for 2016 og kom til Norge for å motta prisen året etter. Møtet med Uribe og fortellingene hun hadde med seg om ytringsfrihetskamp førte til at DnF på tredje året arrangerer en norsk versjon av Woman Scream i samarbeid med Norsk Litteraturfestival og Lillehammer Litteraturhus.
Litteratur og ytringsfrihet.
I Norge ble festivalen arrangert på Lillehammer 3 mars, samme dag som i Peru, Mexico, Argentina, Columbia og Den dominikanske republikk. Forfatterne Magnhild Bruheim, Linda Gabrielsen, Åse Ombustvedt og Marie Haavik deltok med opplesinger og i panelsamtaler. Kvelden ble ledet av Marit Borkenhagen, leder for Norsk Litteraturfestival.
Siden oppstarten i 2011 har Uribe og lokale forfattere og kunstnere i ulike land sørget for at Woman Scream blitt arrangert i mer enn 70 land og med mer 900 ulike markeringer. Årets festival tema er «Hvem roper for deg?» og det er stemmer som roper på vegne av barn som etterspørres. Den internasjonale versjonen av festivalen har et eget fokus på barn som har blitt morløse pga vold og drap.
Fokuset for den norske festivalen var: Hvordan kommer barnas stemmer til uttrykk i litteraturen? Kan litteratur bidra til å styrke de utsatte og sårbare og endre noe for oss lesere?
Barnet som en størrelse i verden.
– Jeg har alltid vært opptatt av barn som en størrelse i verden, sa Linda Gabrielsen som er bokaktuell med romanen Entré. Hun møtte sakprosaforfatter Marie Haavik til panelsamtale ledet av Hallfrid Velure. Marie Haavik ga i 2016 ut boka En som er god. Å få et barn med Downs syndrom. Haavik og Gabrielsen gir i sine bøker på ulik måte stemme til opplevelsen av å få barn med Down.
Ungdomsbokforfatter Åse Ombustvedt fortalte i samtale med Magnhild Bruheim hvordan en tur på butikken ble inspirasjonen til boken Hvor gammel må jeg være før jeg kan skyte faren min, en diktbok for ungdom som blant annet handler om vold i nære relasjoner.
– Hvis boken kan bidra til at noen av de tause barna tør begynne å snakke, så ville det være veldig fint, sa hun.