Søksmålet fra Forfatterforbundet mot DnF, der de krever halve bibliotekvederlaget for skjønnlitterære voksenbokforfattere, har vakt sterke reaksjoner både i media og blant norske forfattere. Søksmålet ble oversendt fredag 20. desember. DnF er fremdeles svært overrasket over at FF ikke aksepterte de 1,5 millionene ekstra de ble tilkjent gjennom forhandlingsutvalget for bibliotekvederlaget, og valgte å saksøke. Nå er det imidlertid flere faktorer som taler for at søksmålet kan unngås, om FF vil.
Frist i 2028 for nytt ordinært krav
FF har fra første dag grunngitt sitt søksmål med at de ikke hadde noe valg, og måtte bestride fordelingen rettslig nå, eller vente 10 år. Dette kan bero på feilkommunikasjon eller misforståelser. De forhandlingsberettigede organisasjonene vedtok sommeren 2024 flere frister innenfor tiårsavtalen med staten, der man kan fremme krav om ny fordelingsnøkkel. Den neste er allerede om tre år, 1. mars 2028. Så følger 1. mars 2031. FF var selv med på å fastsette disse datoene i et plenumsmøte i juni, og ingen organisasjoner hadde innvendinger.
– FF kunne ha akseptert forhandlingsutvalgets avgjørelse i dag, slik DnF gjorde til tross for at vi var uenige i at FF skulle tilkjennes en større andel. Hvis noen fremdeles er sterkt uenige i fordelingen i 2028, står alle parter fritt til å bestride den igjen da, uten voldgift og store saksomkostninger, sier DnF-leder Bjørn Vatne.
Etter at FF avviste forhandlingsutvalgets avgjørelse, er det i dag den opprinnelige fordelingen som er gjeldende. Det betyr at FF risikerer å sitte igjen med det samme – eller mindre – etter en voldgift.
-Vi mener at DnF har en svært sterk sak, og at det er vel så sannsynlig at fordelingen fra før forhandlingsutvalgets avgjørelse vil bli stående, som at FF vinner fram med sitt krav. Men vi ønsker fremfor alt å unngå den belastningen en voldgift vil være for alle parter, og først og fremst forfatterne.
Vil møte Forfatterforbundet
DnF har i dag akseptert en invitasjon fra Forfatterforbundet, som ønsker samtaler om fordelingen. FF skriver at de har et konkret forslag til en forutsigbar løsning for hvordan dette kan løses uten voldgift. DnF kjenner ikke innholdet i dette forslaget, som FF først vil legge fram skriftlig i møtet.
-Vi er glade for at FF har snudd og ønsker å unngå voldgift, og lytter selvfølgelig til hva de vil foreslå. Dialog er alltid positivt, selv om vi kunne ønske at rekkefølgen var motsatt, at samtaler kom før søksmål.
DnF har bedt om å få se forslaget før partene møtes, for å kunne ha en reell samtale om innholdet.
-Når de snakker om en forutsigbar løsning, håper og tror vi at det henspiller det på fristene i 2028 og 2031, som kanskje har vært underkommunisert. Hvis Forfatterforbundet aksepterer forhandlingsutvalgets vedtak nå, og forholder seg til disse fristene i stedet for å gå til voldgift, vil feltet kunne spare tid og midler til andre viktige utfordringer, sier Vatne.