Bokavtale til fordel for leserne

Les innlegget her: https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/wEGnRA/Bokavtale-til-fordel-for-leserne–Trine-Skei-Grande I innlegget skriver hun bl.a.: Vi foreslår lik fastprisperiode på ett år for alle nye bøker. I dag er det fastpris til 1. mai…

trine_skei_grande
  • Les innlegget her: https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/wEGnRA/Bokavtale-til-fordel-for-leserne–Trine-Skei-Grande

I innlegget skriver hun bl.a.:

Vi foreslår lik fastprisperiode på ett år for alle nye bøker. I dag er det fastpris til 1. mai for alle nye bøker utgitt året før. Dette innebærer at bøker som er gitt ut i januar et år får fastpris i inntil 16 måneder, mens bøker utgitt på høsten og frem mot jul får en mye kortere fastprisperiode. Det gir ulikhet og lite dynamikk i markedet. Med ett år for alle vil noen bøker få lengre fastprisperiode, mens noen vil få kortere.

«Fastprisen gjelder kun for nye bøker. 80 prosent av bøkene i salg har fri pris. Når det hevdes at 65 prosent av bøkene blir dyrere med vårt forslag, gjelder det i tilfelle 65 prosent av under en femtedel av bøkene. Faste bokpriser fører ikke til høye priser i gjennomsnitt, men at noen bestselgere kan bli dyrere i en periode,» skriver hun videre.

Dette er kulturpolitikk og ikke konkurransepolitikk. Frankrike, Tyskland, Italia og Spania har fastprisordninger for bøker. Både konservative Merkel i Tyskland og liberale Macron i Frankrike forsvarer fastprisordning for bøker som litteraturpolitisk virkemiddel. 

«I et demokrati er det viktig at det skrives og utgis bøker som ikke nødvendigvis er potensielle bestselgere. Det er å undervurdere bokpublikumet å påstå at det eneste de vil ha er billige bestselgere. Flere undersøkelser viser at pris er av liten betydning for valg av bok. Norske lesere skal få litteratur med mangfold av stemmer, bredde av temaer og sjangere og høy kvalitet. Slik tas publikum på alvor,» skriver kulturministeren.