- Les Bok365s reportasje i sin helhet her: https://bok365.no/artikkel/boksalget-ned-13-prosent/
Bok365 skriver:
Sakprosa-omsetningen ned 19,3 prosent og skjønnlitteratur ned 14,1 prosent. Skolebokomsetningen ned 11 prosent. Lydbøker og elektroniske innholdsprodukter ned 17 prosent. Det er den lite lystige fasiten fra Forleggerforeningen for januar og februar, som bygger sine månedstall på omsetning ut fra distributørene. Så langt er den totale allmennbokomsetningen ned 13 prosent, ifølge statistikken.
I samme artikkel påtaler bokbransjen svakheten i statistikken, som baserer seg på omsetning fra distributør – ikke salg over disk.
– Forleggerforeningens månedsstatistikk er slik sett ikke noen direkte måling av markedet. Her påvirker både Mammut og returer tallene, som derfor blir vanskelige å kommentere, sier Norli Libris-sjef John Thomasgaard til Bok365 , og legger til: – Januar ble en helt fin måned i markedet med omsetning på samme nivå som i 2018, og det er jo uansett snakk om en liten omsetningsmåned. Jeg vil tro at lavere Mammut-innkjøp slår inn i distributør-tallene.
– Innkjøpstallene hos distributørene skiller seg fra omsetningen ut av butikk. I januar så vi en vekst i salg i bokhandelen. Februar er det vanskelig å konkludere rundt på grunn av Mammut-forskyvning, understreker også Bokhandlerforeningens direktør Trine Stensen.
Også Fri Bokhandel-leder Helén Foss forholder deg til Bokhandlerforeningens egen statistikk, som viste en økning på 4 prosent i januar.
En viss nedgang i omsetningen er det nok, men slett ikke så alvorlig som Forleggerforeningens statistikk antyder.
Bok365 skriver:
Ikke minst gjør skjevheten seg gjeldende innenfor det digitale, hvor det skjer en betydelig flytting av omsetningen fra enkeltsalg til strømming, særlig innenfor lyd. Som nevnt innledningsvis opererer Forleggerforeningens månedsstatistikk at lydbøker og elektroniske innholdsprodukter ned 17 prosent. Dette fordi statistikken ikke fanger det største vekstområdet i norsk bokbransje akkurat nå: strømmetjenestene.