DnF på studietur til Frankfurt-messen

På bokmessen er rundt 180 nasjoner representert.  Store forhold på Frankfurt-messen. Foto: Heidi Marie Kriznik.   I går deltok Kriznik og Møller på åpningsseremonien. Lange…

heidi_marie_og_nesbo
På bokmessen er rundt 180 nasjoner representert. 
444.jpg
Store forhold på Frankfurt-messen. Foto: Heidi Marie Kriznik.
 
I går deltok Kriznik og Møller på åpningsseremonien. Lange og varme køer og stort sikkerhetsoppbud, melder DnFs to utsendte. 
 
Juergen Boos, direktøren for bokmessa, var første taler. Han refererte til Hannah Arendt:: «Vår verden kan bare forstås gjennom mange perspektiver», og koblet det til litteraturen, at nettopp litteraturen kan vise mange perspektiv fra menneskelivet, og fra mange land. 
 
111.png
Kriznik og Norges kulturattaché Narve Solheim på NORLAs mottakelse i Frankfurt. Foto: Mette Møller.
 
I talene som fulgte var det fokus på den urolige verdenssituasjonen, at det tredje største partiet nå er det høyreorientere AfD. Det ble satt fokus på ytringsfrihet og ikke minst mangelen på den, eksemplifisert ved et tyrkisk forlag som nylig fikk konfiskert og fjernet flere tusen bøker. Den tyrkiske forfatteren Asli Erdogan var i salen og ble applaudert.
 
Også Macron og Merkel var til stede på messen. Macron snakket blant annet om språkets betydning for menneskelig forståelse. Merkel trakk fram viktigheten av fastpris, redusert moms på ebøker, samt copyright og rimelig vederlag for opphaverne. Ikke bare som litteraturpolitisk virkemiddel men avgjørende for ytringsfriheten.
 
Merkel la vekt på litteraturens betydning, at litteraturen influerer hvem vi er. Og at bøkene åpner dører for innsikt og drømmer. Kunst og kultur betyr mye for troen på frihet for alle som ikke har frihet.
 
Merkel snakket etter manus, Macron uten. Han dro referanser til Goethe og andre på løpende bånd.