Doblougprisen til Skomsvold og Sunde

Dette skriver forlagene selv om sine prisvinnende forfattere: Tekst hentet fra Oktober forlags nettside: Kjersti Annesdatter Skomsvold (f. 1979) er fra Lutvann i Oslo. Hun…

dsc_07402

Dette skriver forlagene selv om sine prisvinnende forfattere:

Tekst hentet fra Oktober forlags nettside:

Kjersti Annesdatter Skomsvold (f. 1979) er fra Lutvann i Oslo. Hun debuterte i 2009 med romanen Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg, som ble tildelt Tarjei Vesaas Debutantpris, nominert til Bokhandlerprisen 2009, P2-lytternes romanpris og kortlistet til International IMPAC Dublin Literary Award 2013. Da boka utkom høsten 2009 fikk den mye oppmerksomhet og flotte kritikker; både Aftenposten, VG og Klassekampen hadde med Skomsvolds roman i sine oppsummeringer av kritikernes favorittbøker i 2009. Debutromanen er solgt for oversettelse til 25 språk, og fikk enorm oppmerksomhet da den ble lansert i USA og Storbritannia høsten 2011. Våren 2014 ble Jo fortere jeg går, jo mindre er jegdramatisert på Nationaltheatret av Skomsvold og Anne Marit Jacobsen, regissert av Margreth Olin.

Skomsvolds andre bok Monstermenneske utkom i 2012. Romanen var kortlistet til P2-lytternes romanpris 2012 og ble nominert til Årets beste norske bok 2012 i Natt & Dag. I 2013 ga Skomsvold ut diktsamlingen Litt trist matematikk (2013) til glitrende mottakelse. 33 (2014) er hennes fjerde bok.

Tekst hentet fra Gyldendal norsk forlags nettside:

Ole Robert Sunde er født i Kristiansand i 1952 og er i dag bosatt i Oslo. Han er tildelt Aschehougprisen og Gyldendalprisen for sitt forfatterskap. For romanen Krigen var min families historie (2012) ble han nominert til Nordisk Råds litteraturpris.

Sunde debuterte i 1982 med diktsamlingen Hakk i hæl, og har siden bok nummer to, Fra dette punktet trekker jeg en omkrets (1983), utviklet et forfatterskap som gjennom ulike sjangere: dikt, essays, prosatekster og romaner, danner en merkverdig, mangslungen helhet. Utgangspunktet er forfatterens arbeidsværelse i Thereses gate i Oslo, og omkretsen som trekkes derfra har en utstrekning både i tid og rom som skaper plass for det meste. Et selvbiografisk materiale kombineres med refleksjoner omkring et stort historisk stoff og tanker som henter idémessig tilfang fra så vel antikk som moderne kunst og filosofi. Slik settes individets historie i spill med den store historien.

Sundes prosa er formmessig utfordrende, preget av lange, slyngende setninger med tallrike innskudd, avbrutte dialoger, nitide detaljsansinger og overraskende assosiasjonssprang, men det er samtidig denne skrivemåten som gjør tenkningen i Sundes bøker så annerledes og forfriskende. 

Doblougprisen utdeles av et fond opprettet 1938 på grunnlag av testamentarisk gave fra den norske forretningsmann Birger Dobloug (1881–1944). Den skal fremme norsk og svensk skjønnlitteratur gjennom årlige prisutdelinger til forfattere eller bidrag til trykning av skjønnlitterære og litteraturhistoriske verker. Prisen utdeles av Svenska Akademien og er 150 000 svenske kr (2009). Offentliggjøring og utdeling til de norske vinnerne skjer under åpningen av Norsk Litteraturfestival på Lillehammer.