Også Schibsted Forlag har inngått lisensavtaler med ulike forlag som gjør det mulig for dem å få distribuert bøker gjennom Bladcentralen. Det skriver Bok og samfunn på http://www.bokogsamfunn.no/konkurrerer-med-cappelen-damm-om-lisensiering/ . Bladcentralen distribuerer kun lesestoff for sine eiere, noe som har gjort det umulig for mange forlag å få til en omfattende distribusjon av billigbøker i massemarkedet. Bladcentralen distribuerer blader og bøker tre ganger i uken til 4 000 dagligvarebutikker, 1 400 kiosker og 1 300 bensinstasjoner og eies av syv forlag. Cappelen Damm og Schibsted Forlag er inne på eiersiden i Bladcentralen og det gir begge disse forlagene full tilgang til massemarkedet. Schibsted Forlag har nå opprettet datterselskapet Katapult. Ulike forlag kan inngå avtaler om å lisensiere bøker gjennom dette selskapet, for distribusjon gjennom Bladcentralen. Forlag som Kagge, Press, Font og Samlaget har inngått avtaler med Katapult, ifølge en pressemelding fra Schibsted.
– Dette er veldig positivt og noe som utvilsomt vil styrke Bladcentralens boktilbud. Det er en fin bukett forlag vi har inngått avtaler med. Alle har utgivelser hvor både kvaliteten og det kommersielle aspektet er vel ivaretatt, sier folagssjef i Schibsted Forlag, Vebjørn Rogne, i en pressemelding.
Blant høstens utgivelser på Katapult, og som man i løpet av høsten vil finne i et stort utvalg dagligvarebutikker og kiosker, er titler som “Shantaram” av Gregory David Roberts, “Skynd deg å elske” av Jan Henry T. Olsen og “Saman er ein mindre aleine” av Anna Gavalda.
Opprettelsen av Katapult betyr også at det blir større konkurranse i lisensieringsmarkedet. Fra før har også Cappelen Damm tilbudt forlag som ikke er inne på eiersiden i Bladcentralen å lisensiere bøker gjennom dem, skriver Bok og samfunn.
Det har den siste tiden vært sterkt søkelys på distribusjon av bøker i massemarkedet. Årsaken er at Gyldendal og Aschehoug nylig kjøpte opp Aller Forlag, som også er inne på eiersiden i Bladcentralen. Blir kjøpet godkjent av Konkurransetilsynet, betyr det at også Gyldendal og Aschehoug får direkte tilgang til massemarkedet gjennom Bladcentralen. De mindre, uavhengige forlagene frykter en forverring av tilgangen til massemarkedet dersom alle de tre store forlagene har direkte tilgang til massemarkedet gjennom Bladcentralen.
Konkurransetilsynet har ennå ikke godkjent oppkjøpet, og i juni skrev tilsynet i en pressemelding på sine nettsider at de ikke utelukker inngrep mot Gyldendal og Aschehougs oppkjøp av Aller Forlag.
Konkurransetilsynet har frist til 26. august med å varsle et eventuelt inngrep, skriver Bok og samfunn.