Forfatterforbundet saksøker DnF

Det ble i dag klart at Forfatterforbundet (FF) stevner Den norske Forfatterforening ved leder Bjørn Vatne for en stor andel av bibliotekvederlaget.

Stevningen kommer en måned etter at FF ble tilkjent rundt 1,5 millioner av vederlaget som tidligere tilfalt DnF, i Forhandlingsutvalget for bibliotekvederlaget. Dette var en prosess som la beslag på mye tid hos begge parter. FF velger å ikke anerkjenne denne avgjørelsen, og vil ha mer. Derfor går de rettens vei.

– Vi er bokstavelig talt sjokkerte over at FF vil trekke foreningene gjennom en ny, kostbar og splittende prosess lik den som var i 2021, attpåtil etter at de har blitt tilkjent langt større midler enn før. Vi har dette året forsøkt å møte Forfatterforbundet med samarbeidsvilje og åpenhet, noe vi mener er til beste for alle norske forfattere, men nå er vår tålmodighet med deres gjentatte krav og høye konfliktnivå svært tynnslitt. Det er noe som heter å velge sine kamper, og vi mener at FFs siste krav er totalt ute av proporsjoner, ubetimelig og en unødvendig belastning for alle norske forfattere, sier DnF-leder Bjørn Vatne.

Sier opp flere avtaler

Nåværende fordeling, som ble avgjort i november 2024 av Forhandlingsutvalget for bibliotekvederlag, tilsa at 15 prosent av vederlaget for voksne skjønnlitterære forfattere skulle tilfalle FF, og 25 prosent skulle gå til DnF. Dette var en forflytning av 2 prosent til FF, rundt 1,5 millioner kroner årlig. Selv om DnF var uenig i denne avgjørelsen, valgte styret å godta den, for å respektere avtalen om bibliotekvederlag som sier at foreningene skal bli enige om fordelingen seg imellom. Alternativet var at DnF kunne trekke foreningene gjennom en ny voldgift, som er en svært tid- og ressurskrevende prosess, og kun må benyttes unntaksvis. Nå er det i stedet FF som har valgt å gjøre dette.

Også i forrige runde endte fordelingen i voldgift, da retten i 2021 vedtok å fordele 27 prosent til DnF og 13 prosent til FF. Kostnadene ved å føre en slik sak, som sist beløp seg til flere millioner, er penger som ellers kunne blitt brukt til stipend og til beste for norske forfattere.

Det hører med til bildet at Forfatterforbundet også har sagt opp Kopinor-avtalen denne høsten, og krever også der en økt andel på bekostning av DnF, slik at organisasjonene blir likefordelt. Tvistemøtene der begynner i januar. Kravet om lik plass i stipendkomiteen for Statens kunstnerstipend er godt kjent fra før. I tillegg er FF, sammen med DnF og NBU, i tvist med Forleggerforeningen om ny normalkontrakt, der FF har sendt to søksmålsvarsler og DnF ett.

Uvisst hva FF-medlemmene ønsker

DnF er med sine ca. 820 medlemmer nesten dobbelt så stor organisasjon som FF, med 444. Dette til tross for at samtlige medlemmer i DnF har vært gjennom en fagfellevurdering, og de fleste har søkt med mer enn en utgivelse. DnF jobber til det beste for samtlige norske forfattere, medlem eller ikke, og foreningen har vært avgjørende for å få på plass og beskytte stipendene, bibliotekvederlaget, normalkontrakten og andre ordninger som alle norske forfattere, inkludert FFs medlemmer, nyter godt av.

-Vi stiller oss undrende til om FF har spurt og fått medlemmene med seg på å bruke store deler av foreningens tid og budsjett på å føre sak mot en søsterforening som DnF. Vi minner om at det også er en andel som er dobbeltmedlemmer. Det er ikke ubegrenset med tid og penger til maktkamp og posisjonering i dette feltet. Det vi trenger nå er ikke flere rettssaker, men å samle alle gjenværende ressurser til stipend, samt å bruke tiden på de mange viktige sakene som gjelder forfattere, litteraturbransjen og lesingen. I dag tråkker FF kraftig på bremsen i alle henseender. Vi kan dessverre ikke hindre dem i det, men vi kan appellere til medlemmene om at de spør ledelsen om dette virkelig er den beste veien å gå for forfatterfellesskapet, sier DnF-leder Bjørn Vatne.

Søksmålets innledning

Dette er kravet fra FF, slik det ble oversendt Kultur- og likestillingsdepartementet 20. desember.

Forfatterforbundet (heretter «FF») krever at Den norske Forfatterforening (heretter «DnF») med virkning fra og med 01.01.2025, avgir 7 – syv – prosentpoeng av sin andel av bibliotekvederlaget til FF, slik at FF og DnF hver mottar 20 % av den skjønnlitterære delen av Bibliotekvederlaget. Etter omfordelingen vil hver av de fem organisasjonene FF, DnF, Dramatikerforbundet (tidligere Norske Dramatikeres Forbund, heretter «DF»), Norske Barne- og Ungdomsbokforfattere (heretter «NBU) og Norsk Oversetterforening (heretter «NO»), hver ha krav på 20 prosentpoeng av bibliotekvederlaget på det skjønnlitterære området.