Randi Berge Wandrup ble først overrasket, så rørt, stolt og glad, da hun mot slutten av fredagslunsjen med Geir Lundestad ble stoppet av Anabelle Despard og biblioteksjef Anne Kristin Undlien. De tok over programmet for å dele ut Forfatterforeningens formidlingspris 2017.
Midt i fredagslunsjen med Geir Lundestad ble Randi Berge Wandrup overrasket av Anabelle Despard (nr. to fra høyre) og biblioteksjef Anne Kristin Undlien, som kunngjorde at hun var vinneren av Forfatternes formidlingspris. (Foto: Helge Dyrholm)
Etter at Despard hadde lest opp juryens begrunnelse, takket Randi for prisen. Videre takket hun gjestene som ofte er forfattere, hun takket alle som bidrar til arrangementene på Kristiansand folkebibliotek, og ikke minst rettet hun en stor takk til sitt trofaste publikum.
Frem til 2014 kåret Forfatterforeningen Årets bokhandel. Det er denne utmerkelsen som har skiftet navn og med det er endret til en bredere formidlingspris. Det er medlemmene i DnF som nominerer til prisen, mens styret lager en kortliste og kårer en vinner.
De som er nominert i år, er lærer og frivillig litteraturarrangør Merete Bratsberg Aae, SILK-Skudeneshavn Internasjonale Litteratur- og kulturfestival, og litteraturformidler Randi Berge Wandrup.
Målet med prisen er å hedre og løfte frem de gode formidlerne.
– Vi trenger å vise frem og peke på hva litteraturen betyr for enkeltmennesker i deres liv og litteraturens betydning i samfunnet, og der er de gode formidlerne helt avgjørende, det er de som synliggjør bøkene våre og gjør at leserne får kjennskap til nye forfatterskap, sier leder i Forfatterforeningen, Heidi Marie Kriznik.
I tillegg til heder, ære og diplom får Wandrup velge seg en forfatter til opplesning eller samtale.
Randi Berge Wandrup (midten) sammen med Anabelle Despard (t.h.) og biblioteksjef Anne Kristin Undlien, som kunngjorde at hun var vinneren av Forfatternes formidlingspris. (Foto: Helge Dyrholm)
Begrunnelse for tildeling:
Randi Berge Wandrup, som er arrangementsansvarlig ved Kristiansand folkebibliotek, har på få år gjort Kristiansand folkebibliotek til et sentralt sted for litteraturformidling. Hver fredag samler Randi Berge Wandrup mange mennesker til forfatteropplesninger, foredrag og bokbad. Fredagslunsj har blitt et begrep i byen. Wandrup inviterer forfattere og litteraturaktører både fra regionen og landet for øvrig, samt har internasjonale gjester. Og det for et stort publikum. Vi kan selvfølgelig ikke måle kunst etter antall publikum, det er for mye som faller bort i det perspektivet. Det finnes bøker med bred appell. Og: Det finnes bøker som kunne hatt bredere appell hvis de ble formidlet. Og det er nettopp her folkebiblioteket har en avgjørende oppgave: Å formidle breddelitteraturen. For det finnes et mangfold i litteraturen som fortjener et mangfold av lesere. Det som skjer i verden er ikke objektivt og enkelt. Det kan skjønnlitteraturen vise frem, og folkebiblioteket, som er et lavterskeltilbud og åpent for mennesker med ulik bakgrunn. Derfor er det så godt å vite at det rundt om i landet finnes bibliotekansatte med et stort engasjement for å snakke om og formidle litteraturen. Slik som Randi Berge Wandrup gjør. Den norske Forfatterforening takker Randi Berge Wandrup for at hun driver aktiv litteraturformidling i Sørlandets hovedstad, og viser litteraturens betydning i menneskers liv.