Jan Kjærstad: Frankfurt er en feilprioritering

«52 millioner kroner? Det er feil bruk av ressurser,» skriver Kjærstad i en lengre kronikk i Aftenposten.  «Er jeg imot Frankfurt-messen? Nei. La oss dra…

jan_kjaerstad_debutantreff_2017

«52 millioner kroner? Det er feil bruk av ressurser,» skriver Kjærstad i en lengre kronikk i Aftenposten. 

«Er jeg imot Frankfurt-messen? Nei. La oss dra til Tyskland med en normal delegasjon forfattere, omgitt av den normale mengden forlagsfolk og agenter. La pengesekken og de usmakelige superlativene bli igjen hjemme.»

«Det er prioriteringen som er feil. Hvorfor dette vanvittige jippo? Hvorfor dette overkill?»

«Det mest sympatiske elementet i F-2019-pakken er et prosjekt kalt Nye stemmer – et mer spisset opplegg i forkant (med reiser til messer, møter, prøveoversettelser) som eventuelt skal hjelpe 25 unge forfatterne til å få oversatt bøkene sine. Men dette er et arbeid NORLA alltid har drevet med,» skriver Kjærstad i Aftenposten. 

«Hele dette kostbare fremstøtet vitner om en merkelig tro på PR. For en fremtidig Erik Fosnes Hansen eller Linn Ullmann eller Per Petterson vil ikke bli oversatt til mange språk fordi de, sammen med en stor norsk flokk, står på en scene i Frankfurt, men fordi de har skrevet en like god bok som Salme ved reisens slutt eller Et velsignet barn eller Ut å stjæle hester – og det skjer faktisk ikke så ofte at denne typen bøker skrives.»

«Så jeg har et bedre forslag til hvordan man kan bruke pengene: De 52 millionene ville kunne gi skjønnlitterære forfattere hele 40 femårige arbeidsstipender, eller 66 treårige arbeidsstipender. Dette ville skape overskrifter i utlandet!» skriver Kjærstad blant annet. 

«Skriver man en roman som Salme ved reisens slutt, er man ikke avhengig av å ha et gigantprogram og 52 millioner kroner i ryggen.»

  • Er du abonnent på Aftenposten, kan du lese kronikken her: https://www.aftenposten.no/kultur/i/Mgkaer/Jan-Kjarstad-tar-et-oppgjor-med-Norges-satsing-pa-verdens-storste-bokmesse-Det-store-selvbedraget

Direktør Margit Walsø i NORLA avviser kritikken. – Å være gjesteland i Frankfurt gir positive resultater for litteratureksporten i andre land. Det er fakta, sier Walsø til Aftenposten. 

– Frankfurt skal være mer enn fyrverkeri. De som selger norsk litteratur, skal merke en forandring i årene fremover, sier Halldór Guðmundsson, som var med da Island var gjesteland for syv år siden.  Han leder Frankfurt-prosjektet i NORLA. 

Forleggerforeningen, som ledes av Kristenn Einarsson, er blant sponsorene og initiativtagerne for Frankfurt-satsingen. De har gått inn med 6 millioner kroner.

– Premisset til Jan Kjærstad er feil. Dette er ikke et stunt. Dette handler om langsiktig arbeid for å bygge opp interessen for norsk litteratur, sier Einarsson, som også sitter i styret i NORLA.

  • Hvis du er abonnent, kan du lese kommentarene her: https://www.aftenposten.no/kultur/i/OnJm81/Jan-Kjarstad-ut-mot-norsk-storsatsing-pa-bokmessen-i-Frankfurt–Dette-er-en-feilprioritering