Khemiri, Oksanen, Dienerstein og Mitchell til Lillehammer i mai

En fersk Augustprisvinner, neste års Bjørnsonforeleser, en suksessrik amerikansk romandebutant som snikdebuterte med norsk diktsamling i 2012 og en anerkjent britisk forfatter som tar stafettpinnen…

lillehammer

En fersk Augustprisvinner, neste års Bjørnsonforeleser, en suksessrik amerikansk romandebutant som snikdebuterte med norsk diktsamling i 2012 og en anerkjent britisk forfatter som tar stafettpinnen videre etter Margaret Atwood, er bekreftet til litteraturfestivalen på Lillehammer i mai. 

Lisa Aisato
Lisa Aisato er en av Norges fremste illustratører og barnebokforfattere, og ble i 2015 kåret til en av de 10 beste forfatterne under 35 år. Nå er hun festivalaktuell som Boklek-forfatter for 2016. Boklek er et årlig samarbeid mellom festivalen og Oppland fylkesbibliotek hvor en barnebokforfatter eller illustratør engasjeres og sendes ut på turné til alle folkebibliotekene i Oppland. I 2015 deltok 1350 skolestartere fra hele fylket på Boklek! Lisa Aisato er mest kjent for billedbøkene Odd er et egg og En fisk til Luna, samt serien om trollet Tambar sammen med Tor Åge Bringsværd. Aisatos illustrasjoner er lekne og vakre, og hver enkelt illustrasjon tåler å stå som et kunstverk i seg selv.

Inger Bråtveit
Mens hun i romanen Siss og Unn skrev seg opp mot Tarjei Vesaas’ Isslottet er det i årets roman, Alice A4, Lewis Carrolls klassiker Alice i eventyrland som utgjør bakteppet. Vi møter en moderne Alice, en 14 år gammel jente som drømmer om kjærlighet og løsrivelse fra familien og som venter på at livet skal begynne på ordentlig. Bråtveit skriver billedtett prosa. Hun er en poetisk og leken forfatter som med årets roman har befestet sin plass som en av norsk litteraturs sentrale yngre forfattere.

Rebecca Dinerstein
Man bruker ofte begrepet norgesvenn, men sjelden har dette vært mer passende enn i en beskrivelse av Rebecca Dinerstein. Interesserte lesere har fått med seg hennes Ode to Norwegian brown cheese i The New Yorker og Jonathan Safran Foers begeistringen for forfatterskapet. Hun er et av amerikansk litteraturs nye stjerneskudd, men utga sin første bok, diktsamlingen Lofoten, samtidig på norsk og engelsk. Etter endt bachelorgrad ved Yale fikk hun reisestipend, og dro like gjerne til Nord-Norge hvor hun lærte seg norsk. Dinersteins siste bok, The Sunlit Night, som har høstet gode anmeldelser på den andre siden av Atlanteren, handler om en to mennesker som møter hverandre på toppen av verden, i Lofoten. Boka kommer på norsk til våren.

Tomas Espedal
Espedal skal være kjent for de fleste lesende nordmenn. Bergensforfatteren har høstet gode kritikker i flere land, og senest i USA hvor bøkene Imot kunsten og Imot naturen, nå går sin seiersgang. Espedals kunstferdige prosastil og hans såre skildringer av livet som alenepappa og det litterære miljøet i Bergen har satt en ny standard for norske romaner. Han er en engasjert debattant, og ofte vanskelig å definere innenfor et litterært felt. Det eneste man vet sikkert er at den neste boken kommer til å være like uutgrunnelig og skarp som de foregående. Siste nytt er hans nominasjon til Literary Reviews «Bad sex in fiction award», utvilsomt en ære, og skulle han, som første norske utvalgte, vinne, ville han gå inn i rekken av tidligere vinnere Ben Oki, Tom Wolfe og Norman Mailer!

Beate Grimsrud
Med En dåre fri fra 2011 slo Beate Grimsrud for alvor igjennom i Skandinavia. Forfatteren som skriver simultant på svensk og norsk har de siste årene vært en stemme for det psykologiske i romansjangeren. Hennes siste bok Evighetsbarna, skriver seg inn i storbyfortellingen og tradisjonen rundt ensomheten i mengden. Med sorgmunter råskap skildrer hun mennesker som får oss til å synes synd på oss selv. Med en fot i Sverige og en i Norge må Grimsrud ses på som en pan-skandinavisk forfatter, som skaper begeistring på begge sider av grensen. Vi kan minne om at hun, for En dåre fri, var nominert til Nordisk råds litteraturpris fra begge land samme år.

Jonas Hassen Khemiri
Den svensk-tunisiske forfatteren Jonas Hassen Khemiri vakte stor oppsikt med sin debutroman Et öge rött. Han mottok PO Enquists pris for Montecore: en unik tiger i 2006, og har siden den tid gjort seg bemerket med blant annet skuespillet Invasion! som ble satt opp på Stockholms Statsteater og romanen Jag ringer mine bröder, som er basert på en kronikk som ble trykket i 2010, en uke etter at en selvmordsbomber sprengte seg selv i luften midt i Stockholms handlegate.  Khemiri har vært nominert til den prestisjetunge Augustprisen før og i år gikk han av med seieren for sin nyeste roman Allt jag inte minns, som kommer på norsk neste år. Vi kan trygt si at han er en forfatter som allerede har markert seg som en viktig stemme i den skandinaviske litteraturen.

David Mitchell
Av Mitchells syv romaner har to blitt kortlistet til Man Booker-prisen. Fra forfatterskapet startet i 1999 med Ghostwritten, har han stødig utgitt kritikerroste romaner og bidratt med noveller til verdens ledende litteraturtidsskrifter. For norske lesere er han kanskje mest kjent for boken Cloud Atlas som ble filmatisert med Tom Hanks i hovedrollen. Boken var en sensasjon både blant kritikere og i akademia; den amerikanske litteraturkritikerlegenden Fredric Jameson beskrev romanen som en ny scifi-versjon av den historiske romanen, og at den var «defined by its relation to future fully as much as to past.» Ingen dårlig attest! I tillegg til å delta under Norsk litteraturfestival i 2016 er Mitchell neste forfatter ut i kunstprosjektet Fremtidsbiblioteket, som fikk en knallåpning med Margaret Atwood, som gjestet festivalen i vår. I år er Mitchell aktuell med romanen Slade House som straks inntok plass på Top 10-lista til det verdenskjente bransjetidsskriftet Publishers Weekly.

Sofi Oksanen
Den finske forfatteren, som sist besøkte Norsk Litteraturfestival i 2009, er tilbake og hennes omdømme har ikke akkurat blitt mindre siden sist. I årets roman, Norma, har hun gått bort fra sitt tidligere fokus på kvinner i sovjettidens Estland, og vendt blikket mot Helsinki og skapt en magisk-realistisk familieroman som vi ser fram til at kommer i norsk oversettelse neste år.

Sofi Oksanens forfatterskap kjennetegnes av et sterkt samfunnsengasjement og hun har takket ja til å holde neste års Bjørnsonforelesning, som er et samarbeid mellom HiL, Nansenskolen og festivalen.

Sofi Oksanens forfatterskap har vært preget av nære fortellinger om kvinner de siste 50 årene. Hun har tematisert spiseforstyrrelser, vold, familierelasjoner, angst og okkupasjon. Bøkene hennes er oversatt til over tjue språk og har ligget stabilt på bestselgerlistene siden debuten med Stalins Kyr i 2003. 

Bobbie Peers
Da Bobbie Peers sendte inn manuset til sin debutroman Luridiumstyven til de fem største forlagene, ringte alle tilbake innen en uke. – Aschehoug var først ute, og redaktøren virket nesten andpusten i telefonen. Hun sa at hun hadde plukket opp røret etter å ha lest én side, fortalte Peers til Dagbladet i høst. Peers er filmregissør, manusforfatter og illustratør, og i 2006 vant han Norges første og foreløpig eneste Gullpalme i Cannes. Nå er også filmrettighetene til debutboken solgt, så dette er en lovende og spennende start!

Heidi Sævareid
Heidi Sævareid debuterte i 2013 med ungdomsromanen Spranget, som både ble nominert til Brageprisen og tildelt Kulturdepartementets debutantpris. I høst kom hennes andre roman, Slipp Hold, der Sævareid med skarpe observasjoner skildrer et miljø som oppleves som ukjent for de fleste, suspension, og et destruktivt forhold mellom to ungdom. Da nominasjonene til Brageprisen sto klare i begynnelsen av november var også Slipp Hold blant de nominerte! Sævareid skriver presist og ærlig, og har en dybde i teksten som åpner for refleksjon.

Festivalen finner sted 24.-29. mai.