Kritikere og forfattere kritiske mot KI-kritikk

Nytt nettsted for litteraturkritikk bruker kunstig intelligens til å generere anmeldelser. «Et frampek mot en verden der man har stadig vanskeligere for å skille KI-generert innhold fra menneskeskapt», sier DnF-leder Bjørn Vatne.

I slutten av oktober ble Den norske Forfatterforening kontaktet av et medlem som hadde funnet anmeldelser av sine bøker på www.leserlyst.com. Siden fremsto som et nytt nettsted for litteraturkritikk, men ganske raskt ble vedkommende klar over at nettstedet har brukt kunstig intelligens til å generere anmeldelsene. Samtidig fremstiller de innholdet som menneskeskapt. Nettstedet ble omtalt av bok365.no torsdag.

«Anmeldelsene» er av gjennomgående lav kvalitet og i noen tilfeller direkte misvisende. Romanen «En velskapt pike» av Pia Edvardsen blir for eksempel omdøpt til «En velskapt gjedde».

Samme dag som varselet sendte DnF en rekke spørsmål til nettstedet, som lød som følger:

  • Hvem står bak nettsiden leserlyst.com?
  • Er anmeldelsene og det øvrige innholdet på leserlyst.com skrevet av mennesker eller AI?
  • Hvis de er skrevet av AI, hvorfor opplyser dere ikke om det på nettstedet?
  • Hvis det er brukt AI, hvordan har dere kvalitetssikret fakta og bedømmelser av bøkene for å være sikker på at forfattere ikke blir skadelidende på grunn av feil og unøyaktigheter?
  • Hvor har dere innhentet bøkene som dere baserer anmeldelsene på? Kommer de fra norske forlag, eller er de kjøpt i bokhandel?

Etter drøye to uker har DnF enda ikke fått svar på spørsmålene.

Samtidig som varselet kom til oss, gjorde DnF Norsk kritikerlag oppmerksom på nettstedet. De har behandlet saken i sitt styre.

– Det er alvorlig at KI-genererte tekster utgir seg for å være ekte vare og undergraver kritikeres arbeid. Dette er nok et eksempel på viktigheten av at seriøse medier prioriterer kritikk, så det ikke skapes et vakuum som kan fylles av useriøse aktører, sier styreleder Hilde Halvorsrød.

Et frampek

Nettstedet har KI-genererte bilder av påståtte levende anmeldere.

– Det er snakk om godt over 2000 anmeldelser av norske og noen internasjonale titler, så noen har lagt betydelig arbeid i å få dette til å fremstå som ekte og overbevisende. De som står bak er også påfallende velorientert om norske litteraturbransje når nettstedet får navnet leserlyst, med tanke på den mye omtalte leselyst-satsingen fra Regjeringen, sier leder i Den norske Forfatterforening, Bjørn Vatne.

DnF har forsøkt å finne ut hvem som står bak siden. Ledetrådene ender i Spania, hos noe som også fremstår som et falskt webdesignbyrå. Domenet leserlyst.com ble registrert så sent som 10.10.2024.

– Hele saken er nokså bisarr, og vi kunne kanskje avvist det hele som ubetydelig, men omfanget er så stort og designet såpass proft at mange kan bli narret. Vi mener det er til skade både for forfattere, kritikere og lesere at feilaktig og dårlig kritikk spres på denne måten. Det er samtidig et frampek mot en verden der man har stadig vanskeligere for å skille KI-generert innhold fra menneskeskapt, sier Vatne.