Prisen skal deles ut annethvert år og er på 100.000 kroner.
• Prisen skal øke statusen til arbeiderlitteraturen og løfte fram arbeidsfolks fortellinger.
• Det er ikke bare de ulike fagforbundene i LO som kan nominere kandidater til prisen, også folk og institusjoner utenfor organisasjonen vil få anledning til det.
• LO setter selv ned en egen jury som skal plukke ut vinneren.
- Les saken i sin helhet: https://www.klassekampen.no/article/20191126/ARTICLE/191129975
– Det er middelklassens liv som dominerer i norsk litteratur, og denne skjevheten ønsker vi å gjøre noe med, sier Julie Lødrup, førstesekretær i LO, til KK.
Klassekampen skriver:
LOs litteraturpris blir dermed en av de større litteraturprisene i Norge, hva premiepotten angår. Til sammenlikning har for eksempel Brageprisen, som ble delt ut i forrige uke, en prissum på 75.000 kroner.
– Tanken er at dette også skal bidra til å løfte fram skjønnlitterære framstillinger av vanlige folks liv, sier Lødrup.
Arbeiderlitteratur er en godt etablert sjanger i litteraturhistorien. Det er gjerne snakk om tekster som tematiserer arbeidere og deres sosiale situasjon. Et pionerarbeid i norsk sammenheng er Per Sivles «Streik» fra 1891.
På 1970-tallet vokste det fram fornyet interesse for sjangeren, og temaer som opprør og streik ble igjen satt på dagsorden, blant annet i romanene til Dag Solstad og Tor Obrestad.
Nå vil LO få mer fart på denne sjangeren.
– Det skrives litt for mange bøker om folk som bor i Ullevål hageby og kjøper bursdagsgaver på Norway Designs. Vi mener arbeidsfolks fortellinger må bli tydeligere i den offentlige samtalen om hvem vi er og hva vi vil med samfunnet vårt, sier Lødrup og omtaler prisen som et demokratiprosjekt.