Nå kommer iBooks på norsk!

Har du en iPad eller en iPhone? Gled deg: Apples iBooks er på full fart inn på det norske markedet, melder Bok og samfunn. Den…

ibooks

Har du en iPad eller en iPhone? Gled deg: Apples iBooks er på full fart inn på det norske markedet, melder Bok og samfunn. Den norske utgaven av Apples iBookstore lanseres her til lands om kort tid. iBooks kan lastes ned som applikasjon til iPhone, iPad og iPod Touch og er et program for e-bøker. Allerede 17. november er det informasjonsmøte mellom Apples agent i Norge og norske forlag. – Vi er spent på responsen fra forlagene, sier Sjur Mossige i eBokNorden, firmaet som er agent for Apple i Norge, til Bok og samfunn. Dagbladet skriver at det foreløpig bare er engelskspråklige gratisbøker – bøker som er så gamle at opphavsretten ikke gjelder lenger – som er tilgjengelige for norske kunder. Du kan imidlertid kjøpe engelskspråklige bøker til iPad fra nettbutikken Amazon, via deres Kindle-applikasjon. Men etter den offisielle lanseringen vil nordmenn få tilgang på hele iBookstore-biblioteket. Mossige håper å kunne tilby norske bøker også. Hvor mange som blir tilgjengelige, avhenger av hvor mange forlag eBokNorden får med seg, skriver Dagbladet. Først etter møtet 17. november kan Mossige si noe om hvor mange forlag som blir med på satsingen.

– Jeg har realistiske forventninger og tenker at dette er en tjeneste som må bygges opp litt etter litt. Men det er viktig at vi har en del forlag og et utvalg å tilby publikum når tjenesten lanseres, sier Mossige til Bok og samfunn.

Bok og samfunn skriver videre:

Hvis man i dag går inn på iBookstore via en iPad, er det kun gratis, engelske titler som er falt i det fri som er tilgjengelig for nedlasting. Når tjenesten offisielt lanseres, vil man kunne kjøpe et stort utvalg av både engelske og en del norske titler i Apples digitale bokbutikk. Konkurrenten Kindle har ikke i særlig grad fått norske forlag på kroken. Spørsmålet er om norske forlag avventer en norsk bransjeløsning heller enn å lanserer e-bøker i iBookstore, hvor man ikke kan forhandle om vilkår og rabatter. Apple opererer med en bokhandelrabatt på 30 prosent på e-bøker.

– I og med at Apple er et utenlandsk selskap, betyr det at dere kan selge norske e-bøker uten moms fram til 1. juli neste år?

– Ja, det betyr det. Per i dag har iBookstore adresse i Luxemburg, og kan i likhet med andre utenlandske aktører selge digitale tjenester uten moms til Norge fram til det nye momsregelverket trer i kraft, sier han.

Eboknorden, hvor Sjur Mossige er tilknyttet, har ikke som eneste ambisjon å bare jobbe som mellomledd mellom norske forlag og Apples iBookstore. De ser for seg at de kan være mellomledd også mellom forlag og andre markedsplasse for e-bøker, både norske og utenlandske.

– Det er ingen tvil om at antallet digitale markedsplasser som tilbyr e-bøker vil vokse raskt det neste året, ikke minst i det norske markedet. Vi tenker at det er behov for tjenester i feltet mellom forlag og handelskanaler, litt på samme måte som det er behov for distribusjonsmellomledd i et fysisk bokmarked, sier Mossige.

– Er det de små, uavhengige forlagene som vil være mest interessert i iBookstore i første omgang?

– Det jeg kan si er at interessen fra de små er stor. Mange ønsker denne markedsplassen velkommen og ser på det som en mulighet for å øke salget av bøkene sine, sier Mossige.

Forfattere og forlag har enda ikke klart å forhandle seg ferdige når det gjelder royalty på nye e-bøker, bundet av fastprisen. Tidligere i år ble man enige om royaltysatser på billigbøker i e-bokformat.

– Betalingsviljen for e-bøker er annerledes enn for papirbøker, men jeg har tro på at iBookstore kan bli en god markedsplass både for frontlist og backlist. Vi ønsker ikke å blande oss inn i hvilken prisstrategi forlagene vil operere med på e-bøker, sier Mossige.

Apple har ennå ikke gått ut med lanseringsdato for iPad i Norge, og man kan i prinsippet opplever at den norske iBookstore er tilgjengelig før selve iPaden er offisielt til salgs.

Les hele artikkelen fra Bok og samfunn her:
http://www.bokogsamfunn.no/na-lanseres-ibooks-i-norge/

Les Dagbladets dekning her:
http://www.dagbladet.no/2010/11/12/kultur/litteratur/bok/eboker/ebok/14269775/