Fenka i Levanger har gjort seg selv til mer enn et galleri. Gjennom Litteraturfesten Fenka, og med å ta inn noen bøker fra forfatterne som leser der, er de også en av landets mest ekslusive og spesielle bokhandlere: En som bare fører bøker av forfatterne som har besøkt huset. Med å invitere forfattere inn til seg, går også det tidligere fengselet, rådhuset, konsert – og kulturhuset Fenka inn i en tradisjon som daterer tilbake til 1600-tallet, og Forfatternes Hus i Rådhusgata 7.(Foto: Gunnar Evjemo og Mustapha Ben Riala)
Forfatternes Hus i Rådhusgata har en lillebror i Levanger. Galleri Fenka ble bygd som fengsel i 1897-98. Akkurat som Rådhusgata 7. Fenka, som Rådhusgata, har celler, fangekjellere. Den i Rådhusgata skal ha flommet over en gang da fanger satt der nede. I kjelleren av Fenka ble berusede kastet mennesker rett inn på betongen. Mørke historier i veggene. På veggene til Fenka henger i dag billedkunst. Men galleriet er også en utstilling av litteratur. I tre år det vært litteraturfestival her. Galleriet har tatt inn bøker av forfatterne som besøkte festivalen. De er satt ut på bord innimellom billedkunst, skulpturer, kunsthåndtverk. Under selve litteraturfesten, som i år var nå på søndag 11. september, er litteraturscena selv et podium. Forfatterne har rom rundt seg, slanke lysstativ omkring seg, og bak seg: bilder som vinduer mot en annen kunstform. Gallerieiere Mustapha og Elisabeth Ben Riala var nominert til Levanger Kommunes kulturpris for å ha bygd opp Fenka, med begrunnelser som at Fenka har gått "fra forfall til en pryd for Levanger by". Bare med å holde arrangementer der, og holde huset varmt, kan man også si at forfatterorganisasjonene holder liv i Rådhusgata 7. Den siste gangen det skjedde var i helgen, da rommene ble fyllt og varmet opp av syriske poeter og lyrikkworkshops. Mustapha Ben Riala blir interessert når han hører at Fenka kan ha en forfar i Oslo, og vil gjerne vite hvem som er arkitekten bak, historien til huset, og så videre. Mye er likt i historien til disse to husene. Men Forfatternes Hus har bare mye mer av alt, både i forhold til areal, og historie. Rådhusgata 7 skal ha bygningsrester helt tilbake til 1620-tallet, men fikk formen sin 1647. "Garmannsgården" er blant de eldste i Oslo, og har – blant annet – hatt disse funksjonene:
Det var boligen til statsholder Just Høeg, var Rådhus i 1734, og gjennom 1700-tallet også rettssal, møte-, fest- og konsertlokale, samt teater. Det huset landets første sparebank, før det ble politistasjon, arrestlokaler, og fikk fengselsceller. Fenka ble bygd for å være fengsel, og har siden vært bibliotek, konsert – og festlokale; ungdomshus. I tiden som ungdomshus var det både øvingsrom og mørkerom her, både musikk, kunst, konserter, kafé. Det hele begynte med en okkupasjon, og endte med at ungdommene fikk holde til der – lovlig. Kriteriet var at det skulle være et rusfritt tilbud.
– Fenka fungerte godt som ungdomshus. Det ble brukt mye, lenge. Men så forfalt det, og ble mer som et problem for kommunen. Huset var i veldig dårlig stand, med sprekker i veggene, store behov for oppussing. Men vi hadde ikke råd til det. Og da kom Mustapha og Elisabeth og kjøpte det og gjorde alt dette, sier bibliotekar ved Levanger bibliotek, Guri Sivertsen Haugan. Biblioteket, Levanger Kommune, Galleri Fenka, Forfattersentrum Midt-Norge og Eivind Hofstad Evjemo har gått sammen om dette arrangementet. Og selv om det bare varer i noen timer en helg før jul, så forblir bøkene i galleriet, og gjør det til et lyspunkt av en litteraturopplevelse. En som det er verdt å gå inn i cellemørket for å finne.
Oldebarn på Levanger
Fenka i Levanger har gjort seg selv til mer enn et galleri. Gjennom Litteraturfesten Fenka, og med å ta inn noen bøker fra forfatterne som…