Berit Rødstøl er fra Verma i Romsdal, og debuterte i 2010 med romanen Himmelreisande med handling fra Sovjet. Hun ga ut barneboka Frøppeldunk i 2015, før andreromanen Etter punktum kom i 2020. Rødstøl gikk på Skrivekunstakademiet i Bergen i 2007-08, og har utdannelse i dokumentarfilm fra Høyskolen i Lillehammer. Rødstøl har skrevet og regissert dokumentaren Draumen om Fusa (2010), og er også journalist.
Hva skjedde i ditt liv som gjorde at du begynte å skrive skjønnlitteratur?
Fantasien og fortellingen har alltid vært en stor del av meg. Jeg vokste opp i en liten fjellbygd med få jevnaldrende og søkte til bøkene for å oppleve verden utenfor. Så snart jeg lærte meg å skrive begynte jeg å dikte frem mine egne fortellinger. Tilslutt fikk jeg beskjed fra lærerne mine om at jeg måtte skrive litt kortere. Så det var mye som havnet i skrivebordsskuffen. Selvtilliten kom ikke før godt inn i voksen alder.
Hva er det med akkurat deg som gjorde at du orket alle runden frem til fullendt manus og produsert debutbok?
Jeg er veldig glad i de ulike fasene med det å gi ut bok. Både det å skrive ut historien, men også flikkingen til slutt. Så for meg er det ikke utfordringen å holde ut, men mer at jeg må føle meg klar for å slippe barnet ut i verden.
Så debuterte du da – med Himmelreisande, en bok med sovjetnostalgisk omslag og romhunden Laika som en viktig karakter. Kan du si noe om kunnskapsgrunnlaget ditt for å skrive boka? Erfaring, eller god gammeldags research?
Jeg kunne svært lite om Russland da jeg begynte å skrive romanen om Laika. Prosjektet startet med en skriveoppgave om verdensrommet på Skrivekunstakademiet. Plutselig dukket Laika opp i fortellingen min og ville at jeg skulle skrive mer om henne. Så da måtte jeg ty til god gammeldags research. Jeg leste mye, både samtidig russisk litteratur, ulike dokumentariske bøker og mye om romfart.
Hvordan vil du selv beskrive det litterære prosjektet ditt?
Jeg føler at det er for tidlig i mitt forfatterskap til at jeg kan peke ut et litterært prosjekt, men jeg har alltid hatt et behov for å uttrykke meg kreativt, og etter hvert har det blitt klart for meg at det er litteraturen som passer best. Min måte å tenke og skrive på er likevel sterkt koblet til det filmatiske.
Hva skriver du på nå?
Romanen er helt klart min sjanger og neste bok blir en ny roman. Hva den kommer til å handle om når den er ferdig vet jeg ikke ennå, men karakterene begynner å bli ganske klare for meg. Så får vi se hvordan de oppfører seg etter hvert som manuset tar form.