Programmet for Lillehammer-festivalen er klart

Se omtale og programmet i sin helhet på festivalens eget nettsted: http://www.litteraturfestival.no Suzanne Brøgger (Danmark), Domenico Starnone (Italia), Hiromi Kawakami (Japan), Peter Englund (Sverige), Jenny Erpenbeck…

unnamed
  • Se omtale og programmet i sin helhet på festivalens eget nettsted: http://www.litteraturfestival.no

Suzanne Brøgger (Danmark), Domenico Starnone (Italia), Hiromi Kawakami (Japan), Peter Englund (Sverige), Jenny Erpenbeck (Tyskland), Elif Shafak (Tyrkia) og de norske forfatterne Niels Fredrik Dahl, Olaug Nilssen, Torill Kove og Maja Lunde er blant årets hovednavn.

Litteraturfestivalen på Lillehammer er Nordens største og er kåret til en av de 20 beste litteraturfestivalene i verden. Festivalen som går over 6 dager, omfatter mer enn 200 arrangementer, 400 artister og 26 000 publikummere. 

Sentrale temaer i årets program er skandinavisk sakprosa, japansk og tysk litteratur. Dessuten vil kulturminister Trine Skei Grande stå for den offisielle lanseringen av Lillehammer UNESCO litteraturby.

Japansk prosa og poesi har de siste femten årene blitt viktig i Norge ettersom den første generasjonen som vokste opp med manga og anime nå har blitt bokkjøpere. Den japanske litteraturen ligner den skandinaviske på mange måter, i perspektiv og emner, samtidig som den eksisterer i en kultur som er veldig annerledes enn vår egen. Deres egen virkelighetslitteratur, watashi-romanen, er kun et eksempel på hvordan de to litterære kulturene møtes. Tematikk som unge ensomme mennesker, forsøk på å danne en identitet, for så å mislykkes, eller det leve i en digital tidsalder, er blant de elementene som er fremtredende i dagens japanske litteratur.

På festivalen kan du oppleve et stjernelag av japanske forfatter: Mieko Kawakami, Hiromi Kawakami, Hiromi Ito, Yukiko Motoya, Yoko Tawada og Takashi Hiraide.  

Siden 1800-tallet har kommunikasjonen mellom Tyskland og Japan ført til en utveksling av ideer, teknologi og kunst. Vi nordmenn har også vært rettet mot det tyske. Seks anerkjente, tyske forfattere delter på litteraturfestivalen og møter noen av våre mest sentrale norske forfattere på scenen: Jenny Erpenbeck møter Lars Petter Sveen, Judith Hermann møter Nils Fredrik Dahl, Uljana Wolf møter Ruth Lillegraven, Ilija Trojanow møter Maja Lunde og Ferdinand von Schirach møter Nikolaj Frobenius, Peter Waterhouse møter Yoko Tawada og Arild Vange.

28. og 29. mai arrangeres Komma for første gang. Komma er en visningsarena for litteratur som vil synliggjøre god litteratur og bidra til bedre spredning, større bredde og mangfold innen DKS og i andre sammenhenger der det er ønske og behov for god formidling av litteratur. Norsk Litteraturfestival arrangerer Komma i samarbeid med Oppland fylkeskommune, Hedmark fylkeskommune, Turnéorganisasjonen, Forfattersentrum og Kulturtanken.

Pegasus – program for barn og unge
Pegasus har nesten 50 forfattere på programmet, blant dem Maja Lunde, Torill Kove, Fredrik Høyer, Maria Parr, Måns Gahrton, Helsesista og De skamløse jentene. I 2017 besøkte i overkant av 10 000 barn og unge Pegasus, og vi har så langt mottatt påmeldingsønske fra 13 000 skole- og barnehagebarn, som innebærer at etterspørselen er langt større en tilbudet. Pegasus er et viktig satsningsområde i festivalen, og vi utvider stadig slik at enda flere skal få mulighet til å møte litteraturen gjennom programmet vårt.

Norsk Litteraturfestival, tirsdag 29. mai til søndag 3. juni.