Fullt hus og lydhørt publikum på Woman Scream-festivalen på Lillehammer denne uken.
Hanne Ørstavik og Helene Guåker (f.v) i samtale med sjef for Litteraturhus Lillehammer, Cathrine Strøm.
Snøvær satte ikke stopper for de mange som fant veien til Woman Scream arrangementet på Litteraturhus Lillehammer på onsdag. Norsk Litteraturfestival i samarbeid med DnF satte ytringsfrihet for kvinner på dagsordenen med en norsk versjon av festivalen som nå i mars foregår i 34 land.
Protesttale og tabuer.
Den danske forfatteren Lone Aburas hadde tatt turen fra København og var første oppleser på scenen med sin bok som er utgitt på norsk under tittelen ”Det er et jeg som snakker”, det forfatteren har kalt en ”politisk og poetisk protesttale”. Hanne Ørstavik, Helene Guåker og Camara Lundestad Joof leste fra ferske bøker før Ørstavik og Guåker samtalte med Cathrine Strøm blant annet om å skrive i ulike genrer og om å skrive fram et jeg, søsterskap og å bryte taushetens tabuer om kjønn og kjønnsutttrykk.
Raseri og rasisme.
Temaet for årets festival er ”Jeg roper på vegne av meg selv”. I oppropet til årets festival står det: ”Dette er et rop om respekt for millioner av kvinner som har sunket ned i deseperasjon på grunn av vold, seksuell trakassering, manglende selvfølelse og manglende respekt fra enkelte deler av samfunnet.” I diskusjon med Carline Tromp fra Klassekampen snakket Aburas og Lundestad Joof om kjærlighet, identitet og raseri i møte med hverdagsrasisme. Og Lundestand Joof høstet spontan applaus fra en fullsatt sal for oppfordringen om at hver dag bør være 8 mars!
– Vi satser på å ønske velkommen til ny Woman Scream festival neste år i mars, sa kveldens konferansier Marit Borkenhagen fra Norsk Litteraturfestival før kvelden ble rundet av med signeringer og boksalg for forfatterene.
Woman Scream Festival ble arrangert første gang i 2011 av poeten og menneskerettighetsforkjemperen Jael Uribe, og har siden vært arrangert over hele verden. Uribe fikk i 2016 Forfatterforeningens Ytringsfrihetspris.