Redegjørelse for valgkomiteens innstilling

Her kan du lese valgkomiteens begrunnelser for sin innstilling.

Valgkomiteen har bestått av Jens M. Johansson (styrets representant), Nils Henrik Smith (DnFs litterære råds representant), Pål Gerhard Olsen (opptakskomiteens representant), Ingvild Holvik, Hans Petter Blad og Linda Gabrielsen. Gabrielsen har ledet komiteen, og kontorleder Kerstin Bennett har lagt til rette for komiteens arbeid.

Valgkomiteen har gjort et grundig arbeid for å finne de best egnede kandidatene til de ulike vervene i DnF, og vil takke DnFs medlemmer for gode innspill til aktuelle kandidater. Vi vil spesielt takke administrasjonen ved Kerstin Bennett for alltid å være tilgjengelig for spørsmål og bistand. Innstillingen er enstemmig.

Vi har innstilt seks nye kandidater, samt åtte til gjenvalg: fire nye til DnFs litterære råd og to nye til opptakskomiteen. Disse vil presenteres nærmere, kandidater som er innstilt til gjenvalg vil bli nevnt kort.

Styret

I henhold til instruks for valgkomiteen i DnF har vi lagt vekt på å finne kandidater som kan påta seg de arbeidsoppgaver som medlemmer av styret vil få. Valgkomiteen har forsøkt å balansere elementer som kjønn, geografi, alder, kontinuitet og fornyelse i innstillingen.

Styret‒ gjenvalg: Bjørn Vatne (leder), Sandra Lillebø, Sivert Nesbø, Hanne Ramsdal

Da Brynjulf Jung Tjønn, etter 1 år som leder, besluttet å trekke seg fra vervet, var vi så heldige at Bjørn Vatne trådte inn som leder midt i en periode. Vatne har vist seg som en engasjert og fremoverlent leder, med stor arbeidskapasitet og innsikt i de litteraturpolitiske sakene han har jobbet med. Vatne er en leder som lytter, og som viser vilje og kreativitet i møte med utfordringer DnF og bokbransjen står overfor, og i sitt arbeid for å fremme DnF sine interesser. Valgkomiteen har tillit til at Bjørn Vatne vil bygge videre på det gode arbeidet han har lagt ned, og ønsker derfor å gjeninnstille Bjørn Vatne som leder for DnF (han har takket ja til ett år).

Ellers er ytterligere tre kandidater på gjenvalg til styret: Sandra Lillebø, Sivert Nesbø og Hanne Ramsdal. Samtlige har gjort en god jobb i styret, har kunnskap og innsikt i de viktige sakene som må jobbes med fremover, det vil derfor være en stor ressurs for foreningen at de fortsetter. Alle kandidater er innstilt og har takket ja til å sitte en ny periode.

 Sammensetningen av styret vil etter denne innstillingen være:

Bjørn Vatne (leder)

Amalie Kasin Lerstang (nestleder)

Jens M. Johansson

Sandra Lillebø

Oda Malmin

Sivert Nesbø

Hanne Ramsdal

Endre Ruset

DnFs litterære råd

I henhold til instruks for valgkomiteen i DnF har vi tilstrebet en allsidig sammensetning av DnFs litterære råd, både når det kommer til språkform, alder og litteratursyn, og å sørge for at det er høy litteraturfaglig kompetanse i rådet. Den sjangermessige sammensetningen av rådet ble avgjørende for innstillingen.

Tor Eystein Øverås‒ nytt rådsmedlem

Tor Eystein Øverås er født i 1968 og vokste opp i Bodø, og bor nå i Trondheim og Berlin. Han debuterte i 1993 med romanen ”Tittelløs” på Gyldendal forlag. Han har siden utgitt skjønnlitteratur, essayistikk og sakprosa. Øverås ble tildelt Havmannprisen for beste nordnorske bok utgitt i 2005 med reiseskildringen ”Til: en litterær reise”. Hans seneste utgivelser er to bøker som kom i 2022: Sakprosaboken ”Fakkelen er tent! Den norske billigbokrevolusjonen” på Gyldendal forlag, samt ”Å lese en by”, et langessay om å vandre i byene Trondheim, Bodø, Berlin og Kristiansund, utgitt på kunstbokforlaget Uten tittel. 

Tor Eystein Øverås har hovedfag i litteraturvitenskap fra Universitetet i Bergen, og har vært student ved Skrivekunstakademiet i Bergen. Øverås har vært redaktør for litteraturtidsskriftet Vinduet, og jobbet som kritiker i en rekke ulike publikasjoner og aviser, blant annet i Morgenbladet og Klassekampen. I 2010 ble han kåret til Årets litteraturkritiker.

Tor Eystein Øverås er en reflektert forfatter og leser, som er engasjert og orientert i litteraturfeltet. Valgkomiteen har tillit til at Øverås blir en viktig stemme i DnFs litterære råd.

Ruth Lillegraven – nytt rådsmedlem

Ruth Lillegraven er født i 1978 i Granvin i Hardanger. Der bor hun også nå, etter 25 år i Oslo og Bærum. Hun debuterte med diktsamlingen ”Store stygge dikt” på Tiden forlag i 2005. Siden har hun vekslet mellom ulike sjangre, og skrevet et tjuetalls diktsamlinger og romaner for både voksne og barn. 

I 2016 mottok hun Nynorsk litteraturpris for diktsamlingen ”Sigd”, samme år som hun var festspilldikter under Dei nynorske festspela. I 2013 fikk hun Brageprisen i klassen Skjønnlitteratur for voksne for diktsamlingen ”Urd”. Lillegraven har gjendiktet den svenske poeten Marie Lundquist til norsk i «Eg og ho eg kunne ha vore» (Samlaget, 2017). For krimdebuten «Alt er mitt» (2018) fikk hun Maurits Hansen-prisen Nytt blod, og boken ble oversatt til ni språk. Lillegraven har også dramatisert sin egen diktsamling «Sigd», og i 2018 ble hennes scenetekst ”Cally” spilt til strålende kritikker på Det Norske Teatret. Stykket tar for seg teatrets første kvinnelige teatersjef, Cally Monrad. Hennes seneste utgivelse er diktboken «Badesommar” (Samlaget, 2023). En ny bok for voksne, «Mitt neste liv», kommer etter planen ut i juni 2025.

Lillegraven har studert ved Norges Markedshøyskole. Hun har jobbet som taleskriver i Samferdselsdepartementet, og som informasjonsansvarlig i Det Norske Samlaget, og sittet i styret ved Litteraturhuset i Oslo og i Dag og Tid.

Ruth Lillegraven er en allsidig forfatter med bred lese- og skrivekompetanse. Valgkomiteen har tillit til at hun vil gjøre en grundig og viktig jobb i DnFs litterære råd.

Aina Basso – nytt rådsmedlem

Aina Basso er født i 1979, hun kommer fra Giske i Møre og Romsdal og bor nå på Nesodden. Hun debuterte i 2008 med ungdomsromanen ”Ingen må vite” på Samlaget. Hun har senere skrevet flere romaner for både ungdom og voksne, i tillegg til sakprosa for barn og unge. For ungdomsboka ”Inn i elden” ble hun nominert til Brageprisen i 2012, samt Kulturdepartementets litteraturpris og Nordisk råds litteraturpris for beste barne- og ungdomsbok i 2013. I 2022 blei Basso tildelt Samlagsprisen for det skjønnlitterære forfatterskapet sitt, og samme år ble ”Dei dødsdømde” nominert til Brageprisen i åpen klasse: sakprosa for barn og unge. Hennes seneste bøker er novellesamlinga «Eg rissa desse runene» fra 2023 og ungdomsromanen «Før det blir morgon» fra 2025. 

Aina Basso var festspilldikter for Festspela i Ørsta og Volda i 2022 og festivalforfatter for Falturiltu i 2023. Hun har en mastergrad i historie og har tidligere jobbet i Oslo byarkiv som historisk arkivar. 

Valgkomiteen har tillit til at Aina Basso vil gjøre en grundig jobb og være et viktig tilskudd i DnFs litterære råd.

Thomas Marco Blatt – nytt rådsmedlem

Thomas Marco Blatt er født i 1980 i Busan i Sør Korea, og oppvokst på Sørumsand og i Oslo, han bor nå på Jessheim. Han debuterte i 2006 med diktsamlingen ”Slik vil jeg måle opp verden” på Kolon forlag, som han fikk Tarjei Vesaas’ debutantpris for. Han har siden skrevet flere diktsamlinger og tre romaner.  Hans første roman, ”Varsjøen”, ble nominert til Ungdommens kritikerpris i 2017. Blatt har også skrevet to bøker for barn og unge. Hans seneste utgivelse er diktsamlingen ”Vekten av vindblåste trær” som kom i 2024 på Kolon forlag.

Thomas Marco Blatt har gått på Skrivekunstakademiet i Bergen og forfatterstudiet Litterär gestaltning ved Göteborgs universitet. Fra 2004 – 2009 var han redaktør for tidsskriftet Nordahl & Eftf. Han har også jobbet som skribent og litteraturkritiker i Morgenbladet og Dagbladet, og vært redaksjonsmedlem i Oslo internasjonale poesifestival. (Og dessuten spilt fotball på juniorelitelaget til Lillestrøm.) Blatt jobber som frilans forlagskonsulent.

Thomas Marco Blatt er en bredt orientert forfatter, og en god leser for både poesi og prosa. Valgkomiteen har tillit til at Blatt vil gjøre en viktig og grundig jobb i DnFs litterære råd.

DnFs litterære råd‒ gjenvalg: Adelheid E. Seyfarth Gulbrandsen

Adelheid E. Seyfarth Gulbrandsen har utført oppgaven sin som rådsmedlem på en ansvarsfull og tilfredsstillende måte. Hun har en spørrende, men tydelig stemme – og valgkomiteen ønsker å gjeninnstille Seyfarth for en ny periode. 

Sammensetning av DnFs litterære råd vil etter denne innstillingen være:

Aina Basso

Thomas Marco Blatt

Jørgen Brekke

Adelheid E. Seyfarth Gulbrandsen

Ruth Lillegraven

Aina Villanger

Tor Eystein Øverås

Opptakskomiteen

Opptakskomiteens sammensetning tar hensyn til målform, alder, kjønn og geografi. Medlemmene arbeider med ulike skjønnlitterære sjangre og representerer ulike skrivemåter og litteratursyn.

Til opptakskomiteen har vi ønsket oss lesere som ikke rir egne kjepphester, men evner å lese ulike litterære verk og sjangre. To kandidater innstilles, en gjenvelges.

Ingebjørg Berg Holm – nytt medlem i opptakskomiteen

Ingebjørg Berg Holm er født i 1980 i Trondheim, oppvokst i Larvik og bosatt i Bergen. Hun debuterte i 2015 med den kritikerroste krimboken ”Stjerner over, mørke under” på Schibsted forlag. For den ble hun nominert til Rivertonprisen og mottok Maurits Hansen-prisen. Hun har siden skrevet to romaner til. Den seneste heter ”Rasende binne” som ble utgitt i 2022 på forlaget Vigmostad &Bjørke. Hennes neste bok blir utgitt på Aschehoug forlag i 2026.

Ingebjørg Berg Holm er utdannet interiørarkitekt med en mastergrad fra Kunsthøgskolen i Bergen.

Valgkomiteen har tillit til at Ingebjørg Berg Holm, med sin innsikt i å skrive historiske krimromaner, kan tilføre et viktig leserblikk i opptakskomiteen.

Erlend Wichne: Nytt medlem i opptakskomiteen

Erlend Wichne er født i 1991 i Mandal, hvor han også bor. Han debuterte i 2015 med diktboken “Hav, sløyd” på Flamme forlag og har siden utgitt en diktsamling og en roman på samme forlag. Hans tredje diktbok «Og» kommer våren 2025.

Wichne jobber også med gjendiktninger, hans seneste gjendiktning er boka «Skumringspoesi. To langdikt» av den tuaregiske poeten Hawad, som ble gitt ut på H//O//F i 2024. Wichne gjendikter fra fransk.

Erlend Wichne er ph.d. i oversettelsesvitenskap fra Universitetet i Agder. Avhandlinga hans hadde tittelen «Det norske gjendiktingsbegrepet, 1872–2012. En oversettelsessosiologisk undersøkelse». Wichne er én av fem personer bak det kunstnerdrevne Lo forlag. Han har vært medlem av Kulturrådets vurderingsutvalg for oversatt litteratur.

Wichne er en nyansert leser, og valgkomiteen har tillit til at Wichne vil være et viktig tilskudd og gjøre en grundig jobb i opptakskomiteen.

Gjenvalg opptakskomiteen: Gøhril Gabrielsen

Gøhril Gabrielsen har utført oppgaven sin som leser for opptakskomiteen på en ansvarsfull og tilfredsstillende måte, valgkomiteen ønsker å gjeninnstille Gabrielsen. 

Sammensetningen etter denne innstillingen vil være:

Gøhril Gabrielsen

Ingebjørg Berg Holm

Olaug Nilssen

Erlend Skjetne

Erlend Wichne

Økonomirådet

Ingen på valg

Sammensetning:

Mikkel Bugge

Linni Tiller

To desisorer på gjenvalg: Heidi Marie Kriznik og Anne Oterholm

Valgkomiteen ønsker å innstille begge desisorene til gjenvalg: Heidi Marie Kriznik og Anne Oterholm, begge tidligere ledere av DnF (Kriznik 2017 – 2023, Oterholm 2005 – 2012). Begge kandidater har utført oppgaven som desisor på en ansvarsfull måte, valgkomiteen ønsker at de fortsetter det gode arbeidet.