"Øst møter nord", skriver forfatter Elyas Poorgholam etter Rumifestivalen på Schous Kulturbryggeri 19.-20. november. Han har lagd denne rapporten for oss:
Hvert år, i løpet av oktober og november måned er det Rumifestival i Oslo. Hvert år kommer det et nytt og fargerikt program. Musikk, lyrikk, teater, fordrag og debatter om Rumi og hans verk. Med deltakere fra Iran, Tadsjikistan, Norge , Afghanistan, Sverige, Danmark og Frankrike, er Rumifestalen en begivenhet for å ære den persiskfødte poeten, filosofen og sufi-mystikeren Jalal al-Adin Mohammad Rumi (1207-1273). I 800 år har fortellere, forskere, musikere, dramatikere og poeter latt seg inspirere av Rumi. Rumi diktet og skrev flere bøker, men det var i særklasse to verk som gir ham den plassen han har i dag i verdenshistorien. Storverket ”Masnavi”, regnes som en den persiske Quranen, og den andre ”Ghazaliat Shams” en samling av hans dikt.
Årets festival var et virkelig møteplass mellom øst og nord. Musikere fra Tadsjikistan spiller sammen med norske og danske musikere. Fortellere fra norge, sverige, danmark, england, iran og tadsjikistan skal dele med seg historier fra ”Masnavi” til voksne og barn. I år var det høytlesing med Torgeir Rebolledo Pedersen og Bodil Cappelen som hadde skrevet egne dikt inspirert av Rumi. Dette ble gjennomført i samarbeid med musikerne Rolf Erik Nystrøm og Per Oddvar Johansen.
KING LEAR OG SHEIKH SANAN – TEATERFORESTILLING
En teater gruppe fra Tadsjikistan, jobbet med fantastikk tekst basert på ”King Lear” og ”Sheikh Sanan”. Shikh Sanan er en sufi-fortellingen skrevet av Attar, Rumis læremester. Perspektivet på denne fortellingen varierer, men i denne forestillingen er kjærlighetsperspektivet det sterkeste. Hvor langt kan man gå for kjærligheten. Jeg må nevne sufi-musikk og dans. Danseren Vatanova Khayrinisa dansforstiling var en av høydepunkter på første festivalsdag. Hun danset samtidig med Dolatmand. Dolatmand er en av de største musikere i Tadsjikistan, en musiker som spiller klassiske toner.
Jeg slutter med liten fortelling av Rumi. Teksten er lånt fra Rumi Nettsiden.
En gang spurte en av Rumis disipler sin læremester:
"hvordan har det seg at du kan være enig med både muslimer, kristne, hinduer, jøder og ateister, når de selv ikke en gang er enige med hverandre? De sloss, de krangler, de banker og dreper hverandre. Hvordan kan du være enig med dem?
Rumi smilte og svarte: "du har et poeng, min venn.
Jeg er enig med deg også."
(Elyas Poorgholam (f. 1950) er busett i Oslo. Han debuterte skjønnlitterært i Norge i 2002 med "Min far Falo", har skrive to andre bøker for vaksne, og sitt i Internasjonalt Utvalg)