Sex-trakassering også i litteraturmiljøet

  Les saken i sin helhet her: http://www.klassekampen.no/article/20171028/ARTICLE/171029953 Klassekampen har vært i kontakt med mer enn 20 unge kvinner i litteraturmiljøene og intervjuet dem om deres…

kk_sextrakassering

 

  • Les saken i sin helhet her: http://www.klassekampen.no/article/20171028/ARTICLE/171029953

Klassekampen har vært i kontakt med mer enn 20 unge kvinner i litteraturmiljøene og intervjuet dem om deres opplevelser av seksuell trakassering.

I saken forteller flere kvinner – noen anonyme – om negative opplevelser med kolleger i bokbransjen. Opplevelsene varierer fra voldtekt og voldtektsforsøk til tafsing og utidige seksuell oppmerksomhet.  

– Er du ung, og får oppmerksomhet og blir sett av en eldre mann med posisjoner i et miljø du vil inn i, kan det også hende du strekker deg lenger enn du ellers ville gjort, sier poet Ingvild Lothe, en av kvinnene som står frem i artikkelen. 

– Det mange av de mannlige forfatterne ikke alltid forstår, er den redselen en del kvinner føler for at man har havnet der man er fordi man er pen, seksuelt tilgjengelig, ikke i kraft av det man gjør eller skriver, sier forfatter Ylva Ambrosia Wærenskjold, en annen av forfatterne i KK-saken. 

På sosiale medier tar flere mannlige forfattere et oppgjør med enkelte kollegers oppførsel. 

Henning Bergsvåg:

Veldig ubehagelig lesning i dagens KK, om seksuell trakassering i litteraturmiljøet. Viktig å få disse vitnesbyrdene opp i lyset. Jeg ville like å tro at denne ukulturen fins i størst grad i Oslo, omkring de ulike institusjonene og maktposisjonene der, men selvsagt fins det nok her i Bergen også, og det må gjøres noe med. Jeg håper i første omgang at disse omtalte anmelderne, forlagsredaktørene og forfatterne blir konfrontert med gjerningene sine. Bra at KK tar tak i dette.

Birger Emanuelsen: 

Dette er nedslående lesing. Men dessverre ingen stor overraskelse. Stor props til Ingvild Lothe og Ylva Wærenskjold som gir ansikt og stemme til problemet.
Noen få folk er rasshøl fra vugge til grav. Men altfor mange i miljøer som vårt eget blir innrømmet et sosialt spillerom som de utnytter. Det være seg gjennom seksuell trakassering eller annen antisosial atferd. De som unnskylder, beskytter eller legger til rette for at kolleger og venner får holde på sånn, bør endre seg.
Ingen litterær produksjon unnskylder at du behandler andre dårlig. Ingen hierarkisk posisjon tillater deg å bruke andre mennesker. Det er så selvsagt at det kjennes flaut å si det.
Jeg kjenner ikke alle sakene som omtales her og uttaler meg generelt. Og helt generelt er det alltid en god ide å lytte til hvordan andre kolleger opplever deler av bransjen.

Nils Henrik Smith:

Vond, men viktig lesnad, dette. Det slår meg (igjen) kor flinke menn som driv med seksuell trakassering er til å skjule si åtferd for andre (menn) som kunne tenkjast å påtale den. Både Klassekampen og forfattarane som uttalar seg fortener takk for å bringje dette fram i ljoset.»