Økt bruk av bøker som tilbudsvare i supermarkedene, mer bestselgeri, bokhandeldød og halvparten av bibliotekene nedlagt. Bjarke Larsen, sjefredaktør i bransjebladet BogMarkedet, tegner et dystert bilde av situasjonen for dansk litteratur.
– Etter gode år fra 2006 til 2008 har omsetningen gått ned og er nå nede på samme nivå som for ti år siden, sier Larsen.
I en kronikk i Politiken med tittelen ”Efterlysning: en minister for bogen”, skriver han om bokhandelen: ”Der er nu mellemstore provinsbyer som Korsør og Ebeltoft uden en boghandel – hvilket ville være utænkelig for få år siden. Internetboghandlerne og supermarkederne har overtaget en del af salget, men en fysisk boghandel og en dygtig boghandler kan formidle bøger på en helt unik måde. Det er ingen kunst at sælge en kriminalroman af Jussi Adler-Olsen, men danskerne skal også kunne gå på opdagelse i de mange andre titler. Holde bogen i hånden, læse i den, sammenligne den med andre, få den anbefalet af boghandleren.”
– Hvilke virkninger ser dere nå etter innføring av fripris?
Friprisen har først og fremst betydd vansker for den fysiske bokhandelen. Supermarkeder og internettbutikker kjører ut bøker som tilbudsvare. Også Gyldendal sin egen nettbokhandel selger med store rabatter, noe som har skapt mye vrede blant bokhandlerne. Det er økt fokus på bestselgerne.
– Hvordan ser framtida for dansk litteratur ut hvis utviklinga fortsetter?
Det vil bli vanskeligere for nye forfattere å få utgitt bøkene sine, flere blir pressa til egenpublisering på nett. Fortsetter nedleggelsen av bokhandlene vil deler av litteraturen mangle en viktig distribusjonskanal.
– Jobbes det for å gjeninnføre fastpris?
Noen arbeider for det, men det er ikke enighet om spørsmålet i bokhandler- eller forleggerforeningen. Noen store bokhandlerkjeder går for å beholde fripris, andre for fastpris. Noen snakker om heller å jobbe for å få ned momsen, men heller ikke det er særlig sannsynlig at skjer.
Om moms skriver Larsen i Politiken:”Danmark har Europas højeste bogmoms. (25 % på både papir- og e-bok. Red. anm.) Det gør bøgerne dyre i almindelighed, og det er med til at fremme en kraftigt stigende import af bøger fra udenlandske internetboghandler på bekostning af omsætning i Danmark. Politikerne snakker om grænsehandel, når det gælder øl, sodavand og slik, men hvad med bøgerne? Skal vi se passivt til, mens Amazon scorer kassen og sender pengene i skattely?”
Larsen skriver også at halvparten av danske bibliotek er lagt ned de siste 15 årene. I tillegg til dårligere tilgang til bøker og tjenester for brukerne, har dette nå også innvirkning på hva som gis ut: ”… det betyder mindre salg af bøger til bibliotekerne, hvilket tidligere var med til at sikre udgivelsen af et varieret udvalg af litteratur.”
– Du har fulgt boklovdebatten i Norge, hva tenker du om den?
Jeg håper det blir boklov med fastpris. Det er bare å se på utviklingen i Danmark og Sverige. Se antallet bokhandler pr innbygger i de nordiske landene. Færre bokhandler skaper en svært vanskelig situasjon for deler av litteraturen.
Skrale kår for dansk litteratur
Økt bruk av bøker som tilbudsvare i supermarkedene, mer bestselgeri, bokhandeldød og halvparten av bibliotekene nedlagt. Bjarke Larsen, sjefredaktør i bransjebladet BogMarkedet, tegner et dystert…