Streaming har store konsekvenser for forfattere

Hva skjer når en bok går fra å være en fysisk vare som selges til stykkpris, til å bli del av en abonnementstjeneste på nettet?

Dette er tema for en ny dansk undersøkelse som viser at lydbokmarkedet påvirker forfatternes økonomi og rekkevidde svært forskjellig. I likhet med i Norge, har de siste årene bragt med seg store endringer i konsumet av lydbøker. I Danmark økte andelen som lytter til lydbøker ukentlig fra 8,6 prosent i 2018, til 18,6 prosent i 2023.

Kort oppsummert er sjanger den viktigste skillelinjen for hvordan strømmingen slår ut for danske forfattere.

Populærlitteratur utgjør en stor andel av det som strømmes, og sjangerforfattere melder om en tydelig effekt av streaming ved at bøkene når ut til enda flere. Det gjelder også eldre utgivelser, som kan få nytt liv på plattformene. Inntekten per bok er imidlertid mindre enn ved fysiske utgivelser, og dette kompenseres ikke alltid ved økt lytting.

For generell skjønnlitteratur (i undersøkelsen omtalt som «kvalitetslitteratur») er fortsatt den fysiske utgivelsen viktigst. De færreste tjener penger på lydbøker, ettersom de får mindre plass på strømmeplattformene.

Indieforfattere melder at terskelen til å komme inn i bokbransjen har blitt lavere, og for mange utgjør strømmemarkedet hoveddelen av inntekten. Dette krever imidlertid at de selv har stort fokus på markedsføring og synlighet.

– Rapporten er svært interessant, og vi ser gjerne at tilsvarende blir gjort i Norge. Funnene samsvarer i stor grad med tilbakemeldinger vi har fått fra norske forfattere. Populære sjangre som krim dominerer i lydbokmarkedet i likhet med i bokhandelen, og mange opplever at det er vanskelig å nå gjennom med titler i andre sjangre. Samtidig som det er positivt at det har kommet et nytt marked for enkelte forfattere, er det viktig at vi holder et våkent øye med dette for å kunne arbeide mot tendenser til en enda sterkere ensretting som følge av algoritmer og teknologiske forutsetninger. Hva strømmetjenestene velger å profilere på forsiden av appene og nettsidene sine har også stor innvirkning på lyttemønsteret, sier leder av Den norske Forfatterforening, Bjørn Vatne.

Rapporten peker på at endringene i bokkonsumet kan ha enda større utslag i Danmark, fordi bokmarkedet der har mindre kulturpolitisk styring enn i Norge. Norske forfattere har i dag en lydbokkontrakt som sikrer en minstesum ved avspilling, noe som har vist seg å være en bærekraftig modell. Inntektene er likevel for små for de fleste, og det er for liten transparens i hvordan royalty regnes ut og hvilke titler som strømmes hvor. Dette er også et funn i den danske undersøkelsen.

Undersøkelsen har fire hovedfunn:

  • Effekten av streaming på forfatternes vilkår og økonomi varierer betydelig mellom forfattere som skriver i ulike sjangere og som har ulike posisjoner i markedet. For noen skaper det nye muligheter, mens andre sliter med redusert økonomisk utbytte og lav synlighet.
  • De fleste forfattere, på tvers av kategorier, synes det er vanskelig å forstå royaltyavregningene og opplever at de ikke har innsikt i systemet.
  • Overgangen til streaming er forbundet med en potensielt større spredning av litteratur.
  • Modellen gjør samtidig at bokmarkedet i større grad styres av de bruksvanene og kommersielle vilkårene som er knyttet til strømming, noe som forsterker skjevheter mellom ulike typer forfatteres vilkår og erfaringer.

Rapporten er bestilt av det danske Kulturministeriet og har tittelen «Forfatteres vilkår og økonomi i en streamingtid». Du finner den i sin helhet her.