Sparebankstiftelsen DNB og Foreningen !les står bak prosjektet.
Den første Lesekiosken ble åpnet på Solli plass i Oslo torsdag 12. desember av kulturminister Trine Skei Grande (V).
– Vi går nå mot slutten av et langt, men fantastisk bokår. Det har vært hundrevis av arrangement på folkebibliotek rundt omkring i landet. Og når man trodde at bok-Norge hadde gjort alt, så står vi altså her midt i desember på Solli plass i Oslo og åpner landets første offisielle lesekiosk. Da forstår dere hvor utrolig kult det er å være kulturminister. Jeg håper at lesekioskene blir besøkt av både gamle og nye bibliotekbrukere. Den nye bibliotekstrategien som regjeringa la fram tidligere i høst har som mål å ny grupper. Kanskje vil folk som ikke har for vane å besøke bibliotek, gjennoppdage boka ved å stikke innom en liten finurlig rød kiosk. Tusen takk til Foreningen !les som har vært primusmotor for dette prosjektet sammen med Sparebankstiftelsen og Telenor, sa kulturminister Trine Skei Grande (V) i sin åpningstale.
Nasjonalt tilbud
Lesekioskene blir et tilbud i hele Norge med nytt innhold og aktivitet, og skal knyttes opp til lokale folkebibliotek.
– Målet er å fylle lesekioskene med bøker og litterær aktivitet for å gjøre gode leseopplevelser lett tilgjengelig for det norske folk. Lesekioskene skal gjøre det enkelt å ta med seg og sette fra seg bøker, sier Vibeke Røgler i Foreningen !les.
Sparebankstiftelsen DNB har inngått en avtale med Telenor, som eier telefonkioskene. Oversikt over alle de 100 vernede telefonkioskene som er med i avtalen finner du her.
– Vi er svært glade for at Telenor har gitt oss ansvaret for de 100 gjenværende telefonkioskene de nærmeste årene, slik at disse ikonene kan gis et nytt innhold og sikres fremtidig bruk, sier André Støylen, direktør i Sparebankstiftelsen DNB.
Trenger flere faddere for lesekioskene
Folkebibliotekene får oppgaven som faddere for lesekioskene i sitt område. Bibliotekene i Kongsberg, Horten, Fredrikstad, Bergen, Stavanger, Sola og Tønsberg og Færder er, i tillegg til Nasjonalbiblioteket, allerede klare som faddere. Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre talte under åpningen av lesekiosken på Solli plass i Oslo.
– Bokas tid er ikke forbi. Barn, unge og voksne foretrekker å lese bøker på papir, men vi konkurrerer med mye annet. Den viktigste måten å spre lesing og leseglede på, er gjennom å vise at vi leser, snakke om at vi leser, lese høyt og lese sammen med andre. Hvis vi ikke viser glede over å lese bøker selv, så får vi heller ikke andre til å gjøre det. Lesekioskene er en måte å dele lesing på og synliggjøre at bøkene finnes rundt oss overalt selv om vi lever i ei digital tid. Det viser at vi fortsatt er i bokas tid. Vi ved Nasjonalbiblioteket skal med stor glede ta ansvar for denne lesekiosken i framtida, sa Sira Myhre.
Foreningen !les oppfordrer flere folkebibliotek som vil knyttes opp til lesekiosker i sitt nærmiljø om å ta kontakt.
– Vi er avhengig av lokale samarbeidspartnere og oppfordrer folkebibliotek som vil bli fadder om å henvende seg til oss. Organisasjoner eller privatpersoner kan også påta seg ansvar for en lesekiosk, der det er mer hensiktsmessig, sier Røgler.
Etter den offisielle avdukingen i Oslo blir det, som en del av Bokåret 2019, åpning av Lesekiosk i Tønsberg og Horten fredag 10. januar, og på Sola 13. februar. De øvrige lesekioskene i Norge blir lansert i 2020 og 2021.
- Fra https://foreningenles.no/telefonkiosker-forvandles-til-bokdelingskiosker med tillatelse