NRK Kulturnytt kan melde om at nær halvparten av alle skjønnlitterære forfattere som debuterte mellom 2001 og 2005 ennå ikke har kommet med andreboka. Forfatter, kritiker og redaktør Mattis Øybø er bekymret for hvordan forlagene bruker innkjøpsordningen idag. NRK spør om man er i ferd med å forlate tanken på å bygge opp forfatterskap.
– Hvis det blir sånn at forlagene utnytter innkjøpsordningen og gir ut for mange bøker som er avhengig av den, så ligger det en fare for at den ordningens legitimitet undergraves, sier Øybø.
Mari Finnes i Kulturrådet kan rapportere at økningen i antall bøker det årlig søkes om støtte til er på mer enn 50 prosent siden 2001.
Men at litteraturen forringes av den grunn, er ikke en konklusjon alle forleggere er enige i. Der Øybøs kollega i Tiden, forlegger Richard Aarø, hevder at bokas kretsløp forblir meningsløst om det kun sirkulerer innenfor forfatter-forlag-bibliotek og aldri når leserne, mener Gyldendal-forlegger Einar Ibenholdt at dette bare beviser hvor vanskelig det er å være forfatter. Om det er slik at ordningen fører til en undergravelse av litteraturen, skulle det ha skjedd allerede da innkjøpsordningen ble stiftet på 1960-tallet. I stedet er norsk litteratur blitt svært levedyktig.