– Jeg blir nesten litt målløs, åpnet Vigdis Hjorth sin takketale på Sentralen foran over 200 ungdommer, og la til at hun er glad for at Ungdommens kritikerpris finnes:
– For ungdom som har bruk for litteraturen uten helt å vite det selv. Jeg hadde vært en annen hvis jeg hadde fått vært med på dette da jeg var på deres alder.
Hjorth takket også sin redaktør, Kari Joynt, og forlaget Cappelen Damm.
– Kari er min kjempegode, uunnværlige redaktør. Når jeg ikke orker å gå inn der det gjør mest vondt, så dytter hun meg dit på en øm og forsiktig måte, for det er dit jeg skal. Gjentakelsen hadde ikke vært den samme boken hvis jeg ikke hadde arbeidet med Kari. Og hele mitt fantastiske forlag, Cappelen Damm, som alltid står meg bi. Og det er ofte en veldig svær jobb, det skal jeg love dere, sa hun før hun hedret de unge leserne i juryklassene:
– Jeg vil takke alle dere fantastiske elever. Det har vært så gøy å følge dere på scenen. Dere er så imponerende, smarte, sjarmerende og vidunderlige. Tusen, tusen, tusen takk!
De øvrige nominerte bøkene i Ungdommens kritikerpris var Jeg plystrer i den mørke vinden (Oktober) av Maria Navarro Skaranger, Olav Nygards seng (Aschehoug) av Erlend O. Nødtvedt og Chiquitita (Kolon) av Pedro Carmona-Alvarez. Dette var andre året at elever i videregående skole leste de samme nominerte bøkene som til Kritikerprisen for voksne. Også i fjor kåret de unge og mer rutinerte lesere den samme vinneren. Da var det Kvit, norsk mann av Brynjulf Jung Tjønn som stakk av med seieren.
– Det er tydelig at ungdommene ser kvalitet i de samme bøkene som de voksne kritikerne. Samtidig ser det ut til å være mye viktigere for de unge leserne å kjenne seg igjen i litteraturen de fordyper seg i. Vigdis Hjorth har vært nominerte flere ganger tidligere til Ungdommens kritikerpris. Men det var først med en bok om en tenåring at hun gikk helt til topps, sier prosjektansvarlig for Ungdommens kritikerpris i Foreningen !les, Petra Helgesen.
Juryklassene var:
Brønnøysund vgs., VG3 påbygg, Nordland.
Cissi Klein vgs., VG1 drama og studiespes., Trøndelag.
Fredrik II vgs., VG1 studiespes., Østfold.
Koppervik vgs., VG2 media og studiespes., Rogaland.
Kragerø vgs., VG2 studiespes., Telemark.
Rud vgs., VG2 elektro, Akershus.
Storhamar vgs., VG2 helse og oppvekst, Innlandet.
Juryens begrunnelse
Gjennom åtte uker har vi lest fire bøker i ulike sjangre som er annerledes enn det vi er vant til. Noen av oss leser mye, og noen leser nesten aldri. På tross av dette ble vi engasjert i bøkene og diskusjonene rundt dem. Selv om det ikke er bøker vi ville velge i bokhylla selv, har alle bøkene engasjert på ulikt vis.
Alle bøkene var interessante, men vinnerboka traff oss spesielt godt. Når vi var ferdige med boka, satt vi igjen med mange forskjellige tanker og følelser. Dette er en bok som det er lett å kjenne seg igjen i. Man kommer tett på hovedpersonen i alle bøkene, men jeg-et i vinnerboka er så sterkt at vi fikk oppleve et helt nytt liv.
Boka er lett å lese og forståelig, samtidig som den handler om dype og viktige temaer. Balansen mellom det tydelige språket og den vanskelige tematikken, var mesterlig utført. Språket er hverdagslig og det er flere gode formuleringer som man sitter igjen med. Samtidig, gir boka gir rom for tolkning og refleksjon som gjorde den interessant å diskutere i klassen og i storjuryen.
I boka er det en voksen dame som ser tilbake på livet sitt. Forfatteren beskrev hovedpersonens yngre jeg på en troverdig måte. Det var godt driv i fortellingen som gjorde at vi ville leste videre. Slutten på boka overrasket mange, og det tok den opp på et nytt nivå.
Vinnerboka er den som appellerer mest til oss ungdom, fordi det var den vi kunne kjenne oss mest igjen i. Den beskrev hvordan det er å gjøre ting for første gang, som å bli forelska og dra på din første fest. Vi følte at vi lærte av boka og satt igjen med nye perspektiver. Boka er en døråpner for samtaler om tabubelagte tema som det er viktig at vi snakker om. Den viser at det er flere som har opplevd vanskelige ting og at du ikke er alene.
Vinneren av Ungdommens kritikerpris 2024 er Gjentakelsen av Vigdis Hjorth!
Om Ungdommens kritikerpris
Ungdommens kritikerpris er en pris for skjønnlitterær samtidslitteratur, delt ut av elever i videregående opplæring. Prisen administreres av Foreningen !les og støttes av Utdanningsforbundet, Den norske forleggerforeningen og Norsk kritikerlag.
Les mer på ungdommenskritikerpris.no
Om Foreningen !les
Foreningen !les er en ideell medlemsorganisasjon som skaper lesere og leselyst, og bygger lesekultur. Foreningen ble etablert i 1997 og har 39 medlemsorganisasjoner fra hele bredden i bok-Norge. Foreningen er finansiert av medlemsorganisasjonene og mottar støtte fra blant annet Nasjonalbiblioteket og Utdanningsdirektoratet. Gjennom ulike tiltak når Foreningen !les årlig rundt 500 000 barn og unge, og nærmere 10 000 lærere og bibliotekarer. Alle tiltakene er gratis og nasjonale. Foreningen !les har tiltak i skolen og på andre arenaer, og står blant annet bak litteraturprisene Ungdommens kritikerpris, Uprisen og Bokslukerprisen, antologiene tXt, Rein tekst og Tid for ti, sakprosamagasinet Faktafyk, Lesekiosk, Bokstart og Les og lek. I 2017 fikk Foreningen !les bokbransjens hederspris, Gullegget. Foreningen !les ble tildelt LNU-prisen for 2021. I 2021 ble Foreningen !les nominert til verdens største barnelitteraturpris, Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA), for femte gang. I tillegg er prosjektet Uprisen – årets ungdomsbok nominert til ALMA 2023 og ALMA 2024.
Les mer på foreningenles.no